ΚΟΣΜΟΣ

Τα όπλα στοχοποιούν τους μαύρους πολίτες

ta-opla-stochopoioyn-toys-mayroys-polites-2141882

Στην πολιτεία του Τέξας, όπου είναι νόμιμο να φέρει κάποιος ανοιχτά όπλο, ο Γιαφού Μπαλογκούν έχει συχνά το δικό του περασμένο στον ώμο του, πραγματοποιώντας περιπολίες στη γειτονιά του στο Ντάλας και προάγοντας τα προτερήματα της οπλοκατοχής όσων είναι, σαν και αυτόν, μαύροι. Η συμπεριφορά αυτή εγείρει ζητήματα αναφορικά με τη φυλή, την αστυνόμευση και την οπλοκατοχή, τα οποία όλα ήρθαν στο προσκήνιο, συνδυασμένα με άστατο τρόπο, μετά τη δολοφονία δύο μαύρων πολιτών από αστυνομικούς και πέντε αστυνομικών από ελεύθερους σκοπευτές κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Μπαλογκούν δήλωσε ότι μέλη της λέσχης όπλων όπου ανήκει, βρίσκονταν στην πορεία, φέροντας τα όπλα τους «για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της διαδήλωσης» και προκαλώντας όμως παράλληλα κάποια ανησυχία στους παρευρισκομένους. Ενα μέλος της συνελήφθη, σύμφωνα όμως με τους επίμονους ισχυρισμούς του Μπαλογκούν, δεν είχε καμία σχέση με την επακόλουθη επίθεση, η οποία συμπλήρωσε ότι είναι αποτέλεσμα της χρόνιας ανισότητας που βιώνουν οι μαύροι πολίτες στις ΗΠΑ. «Παροτρύνω τους μαύρους πολίτες: Φέρετε όπλα νόμιμα. Θα έχετε περισσότερες ευκαιρίες να προστατευτείτε και ο νόμος ίσως να σας σέβεται περισσότερο», ανέφερε.

Ωστόσο, σήμερα εγείρονται φλέγοντα ερωτήματα αναφορικά με το αν οι μαύροι υποβάλλονται σε πιο σκληρή αστυνόμευση από τους λευκούς και το αν η νομοθεσία που αφορά την οπλοκατοχή εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους ανεξαρτήτως χρώματος. Σήμερα, όλο και περισσότεροι μαύροι πολίτες βλέπουν την οπλοκατοχή ως τρόπο προστασίας και παρότι οι κοινότητες που κυριαρχεί το μαύρο στοιχείο υποφέρουν περισσότερο από τη βία των όπλων από εκείνες που ζουν κατά βάση λευκοί, σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2014, το 54% των μαύρων δήλωσε ότι τα όπλα διασφαλίζουν περισσότερο παρά διακινδυνεύουν την προσωπική ασφάλεια, ποσοστό το οποίο βρισκόταν μόλις στο 29% πριν από δύο χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον Ρόμπιν Ράιτ, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο που ειδικεύεται σε ζητήματα κοινωνικών προκαταλήψεων, η εικόνα ενός μαύρου με όπλο διαφέρει αισθητά από αυτή ενός λευκού, καθώς όπως αναφέρει, «αν δεις έναν μαύρο με όπλο, θα υποθέσεις ότι είναι παράνομο». Πιο ωμά πάνω στο θέμα τοποθετήθηκε η Τζασμίν Ραντ, δικηγόρος θύματος αστυνομικής βίας στη Φλόριντα, δηλώνοντας ότι «το χρώμα του δέρματος είναι ταυτισμένο με το έγκλημα». Ακόμη και ο Φιλάντο Καστίλε, ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στις 6 Ιουλίου στο Φάλκον Χάιτς της Μινεσότα, ήταν προβληματισμένος για τους κινδύνους που κρύβει η οπλοκατοχή για έναν μαύρο, όπως ανέφερε η μητέρα του στο CNN.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ειδικοί σε θέματα κοινωνικών προκαταλήψεων υποστηρίζουν ότι τα αρνητικά στερεότυπα για τον μαύρο πληθυσμό υποδεικνύουν ότι οι μαύροι πολίτες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να παρερμηνευθούν οι πράξεις τους όταν φέρουν όπλα. Μαύροι υποστηρικτές της οπλοκατοχής, ωστόσο, υποστηρίζουν, ότι οι μαύροι πολίτες δεν πρέπει να δεχθούν εκφοβισμό και να απολέσουν το νόμιμο δικαίωμά τους σε αυτήν. «Η εικόνα ενός μαύρου με όπλο τρομάζει την Αμερική» ανέφερε ο Μπαλογκούν, τονίζοντας ότι «φοβούνται ότι θέλουμε κάποιου είδους εκδίκηση. Θέλουμε απλώς να προστατέψουμε τις κοινότητες και τα σπίτια μας».