Ομπάμα: «Θα ενισχυθεί η συνεργασία ΗΠΑ και Ε.Ε.»

Ομπάμα: «Θα ενισχυθεί η συνεργασία ΗΠΑ και Ε.Ε.»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος στην ευρωατλαντική συνοχή και οι σχέσεις Δύσης – Ρωσίας στον απόηχο της ουκρανικής κρίσης κυριαρχούν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, στη Βαρσοβία.

Μιλώντας κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι, παρά την ετυμηγορία των Βρετανών πολιτών υπέρ του Brexit, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο πεδίο της ασφάλειας. Παράλληλα κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, να δώσουν απαντήσεις στις δικαιολογημένες ανησυχίες μεγάλων τμημάτων των λαών τους, που αισθάνονται ότι δεν ωφελούνται από την πορεία της παγκοσμιοποίησης.

«Οφείλουν (οι πολιτικές ηγεσίες) να είναι περισσότερο δεκτικές στις ανησυχίες των πολιτών και να κινηθούν ταχύτερα, με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε οι απλοί άνθρωποι να δουν χειροπιαστή οικονομική πρόοδο», τόνισε ο Αμερικανός ηγέτης, περιστοιχιζόμενος από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων με τους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να αποδραματοποιήσει τις γεωπολιτικές επιπτώσεις του Brexit, χαρακτηρίζοντας «εκτός τόπου και χρόνου υπερβολές» τις εκτιμήσεις κατά τις οποίες «ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και ευημερίας βρίσκεται υπό κατάρρευση».

Προηγουμένως, ο Αμερικανός ηγέτης είχε ταχθεί, με άρθρο στους Financial Times, υπέρ μιας συντεταγμένης, φιλικής διαπραγμάτευσης μεταξύ Λονδίνου – Βρυξελλών. «Είμαι βέβαιος ότι Ηνωμένο Βασίλειο και Ε.Ε. θα καταφέρουν να συμφωνήσουν μία συντεταγμένη μετάβαση σε μία νέα σχέση», έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «η ειδική σχέση των ΗΠΑ με τη Βρετανία θα συνεχιστεί».

Ανησυχίες στη Μόσχα

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να επικυρώσει την εγκατάσταση τεσσάρων νέων ταγμάτων της Συμμαχίας, συνολικής δυναμικότητας 4.000 ανδρών, στην Πολωνία και στις Βαλτικές Δημοκρατίες. Η δρομολογημένη απόφαση του ΝΑΤΟ σε συνδυασμό με την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας αλλά και τη δημιουργία πολυεθνικής ταξιαρχίας στη Ρουμανία προκαλούν εύλογες ανησυχίες στη Μόσχα.

Παρ’ όλα αυτά, το Κρεμλίνο επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η χώρα του «είναι πάντοτε ανοιχτή για διάλογο» με την Ατλαντική Συμμαχία, ιδιαίτερα όσον αφορά τον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Εξ άλλου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση συνεδρίασης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας την επόμενη εβδομάδα. Συμφιλιωτικούς τόνους κράτησε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος γείτονάς μας και αποτελεί οργανικό τμήμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, επομένως ο διάλογος μαζί της είναι ουσιώδους σημασίας», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Καρπός της συνόδου ήταν και η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε. για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στα πεδία του «υβριδικού πολέμου» (επιθέσεις στο Διαδίκτυο, ψυχολογικός πόλεμος κ.ά.) και της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή