Εκ νέου έρευνα για τα emails της Κλίντον

Εκ νέου έρευνα για τα emails της Κλίντον

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το FBI να έκρινε, προ ημερών, ότι δεν συντρέχει λόγος δικαστικής δίωξης της Χίλαρι Κλίντον για τη χρήση ιδιωτικού διαμετακομιστή (server) στην ηλεκτρονική της αλληλογραφία, την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών, αλλά η περιπέτεια της προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών, μάλλον δεν θα σταματήσει κάπου εδώ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι θα εκκινήσει εκ νέου την εσωτερική έρευνα, για να διαπιστώσει κατά πόσον η Χίλαρι Κλίντον έθεσε σε κίνδυνο απόρρητα ντοκουμέντα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τον Απρίλιο, το υπουργείο Εξωτερικών είχε αναστείλει τη διερεύνηση της υπόθεσης με σύσταση του FBI, εν αναμονή του δικού του πορίσματος. Την περασμένη Τρίτη, ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμι δήλωσε ότι δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για τη Χίλαρι Κλίντον, αν και καυτηρίασε την πρώην υπουργό Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά απερίσκεπτο» τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε απόρρητα έγγραφα. Οι Ρεπουμπλικανοί ξεσήκωσαν μεγάλο θόρυβο, υποστηρίζοντας ότι η Κλίντον έτυχε προνομιακής μεταχείρισης και κάλεσαν τον Κόμι στη Βουλή των Αντιπροσώπων να δώσει εξηγήσεις.

Καταθέτοντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το βράδυ της Πέμπτης, ο Τζέιμς Κόμι -ο οποίος ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αν και διορίστηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα- επέμεινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι δικαστικής δίωξης της Χίλαρι Κλίντον. Οταν ερωτήθηκε, όμως, τι θα έκανε αν κάποιος από τους υπαλλήλους του στο FBI φερόταν εξίσου «απερίσκεπτα» με την υποψήφια των Δημοκρατικών στον χειρισμό της ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας, απάντησε: «Μπορεί να τον απέλυα, μπορεί να του αφαιρούσα την πρόσβαση σε απόρρητα ντοκουμέντα, μπορεί ακόμη να τον έθετα σε υποχρεωτική άδεια για 30 ημέρες. Πάντως, θα χρειαζόταν η επιβολή κάποιου είδους πειθαρχικών μέτρων». Χθες, η Χίλαρι Κλίντον επρόκειτο να περιοδεύσει για πρώτη φορά μαζί με τον αντιπρόεδρο της χώρας, Τζο Μπάιντεν στην κρίσιμη, ενόψει προεδρικών εκλογών, πολιτεία της Πενσιλβάνια. Η εκδήλωση, ωστόσο, αναβλήθηκε λόγω της αιματοχυσίας στο Ντάλας, που συγκλόνισε το αμερικανικό έθνος. Είχε προηγηθεί η πρώτη κάθοδος του Μπαράκ Ομπάμα στον εκλογικό αγώνα, στο πλευρό της υποψήφιας των Δημοκρατικών. Με τη βοήθεια των δύο κορυφαίων κρατικών αξιωματούχων, η Χίλαρι Κλίντον φιλοδοξεί να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στους κόλπους των Δημοκρατικών, λίγες μέρες προτού ανοίξει η αυλαία της εθνικής συνδιάσκεψης του κόμματος, η οποία θα της δώσει και επίσημα το προεδρικό χρίσμα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, ο ανθυποψήφιος της Κλίντον για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς, θα ανακοινώσει την υποστήριξή του στην πρώην υπουργό Εξωτερικών την ερχόμενη Τρίτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή