ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την αστυνομική βία

ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την αστυνομική βία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν χθες στους δρόμους διαφόρων πόλεων στις ΗΠΑ για να καταδικάσουν τον θάνατο δύο Αφροαμερικανών αυτήν την εβδομάδα από τα πυρά αστυνομικών, πραγματοποιώντας μαζικές πορείες σε λιγότερο από μια ημέρα μετά την επίθεση ενόπλου στο Ντάλας, ο οποίος σκότωσε πέντε αστυνομικούς που φρουρούσαν σε παρόμοια διαδήλωση.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους στην πόλη της Νέας Υόρκης, στην Ατλάντα και την Φιλαδέλφεια χθες το βράδυ, ενώ μεγάλο πλήθος μετείχε σε παρόμοιες εκδηλώσεις που έγιναν στο Σαν Φρανσίσκο και το Φοίνιξ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν σημειώθηκαν σημαντικά περιστατικά και δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

Χιλιάδες πραγματοποίησαν πορεία στην Ατλάντα στην όπως φαίνεται μεγαλύτερη από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα με τα οποία ζητούν δικαιοσύνη, δείχνει ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τοπικά δίκτυα ενημέρωσης δείχνουν ένα τεράστιο πλήθος να έχει ακινητοποιήσει δεκάδες οχήματα της αστυνομίας σε μια τοπική διαπολιτειακή λεωφόρο.

Ο δήμαρχος της Ατλάντα Κάσιμ Ριντ ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ότι η πορεία ήταν ως επί το πλείστον ειρηνική, μολονότι περίπου 10 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Χθες, Παρασκευή, ήταν η δεύτερη ημέρα που πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ σε διαμαρτυρία για τη χρήση αστυνομικής βίας στη χώρα, μετά τον θάνατο από τα πυρά αστυνομικών του 32χρονου Φιλάντο Καστίλε κοντά στο Σεντ Πολ στη Μινεσότα και του 37χρονου Άλτον Στέρλινγκ στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνας.

Ο Καστίλε σκοτώθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου της τροχαίας αργά το βράδυ της Τετάρτης, ενώ η σύντροφός του βιντεοσκόπησε με το κινητό της και μετέδωσε απ'ευθείας τις τελευταίες στιγμές του μετά τους πυροβολισμούς.

Ο Στέρλινγκ σκοτώθηκε την Τρίτη κατά τη διάρκεια διαπληκτισμού έξω από ένα παντοπωλείο με δύο λευκούς αστυνομικούς.

Ο θάνατος από τα πυρά αστυνομικών των δύο αυτών Αφροαμερικανών βύθισε και πάλι τις ΗΠΑ στο πένθος και έφερε τη χώρα ξανά αντιμέτωπη με το φάσμα του ρατσισμού, όπως είχε γίνει μετά τον θάνατο το 2014 ενός άοπλου Αφροαμερικανού εφήβου, του Μάικλ Μπράουν, από έναν λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.

Στις διαδηλώσεις της Πέμπτης είχε επικρατήσει ως επί το πλείστον ηρεμία έως ότου κάποιος άρχισε να πυροβολεί την ώρα που διαλυόταν η συγκέντρωση στο Ντάλας.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο δράστης της επίθεσης, από την οποία σκοτώθηκαν πέντε αστυνομικοί και τραυματίστηκαν άλλοι εννέα άνθρωποι, ήταν ο 25χρονος Μάικα Τζόνσον, ένας Αφροαμερικανός που είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό και είχε πολεμήσει στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τα οποία ήρθαν στο φως μετά την επίθεση, ο Τζόνσον είχε πει ότι ήθελε "να σκοτώσει λευκούς".

Η αστυνομία σκότωσε τον δράστη με ένα ρομπότ που έφερε εκρηκτικό μηχανισμό, αφού τον παγίδεψε σε έναν χώρο στάθμευσης, δίνοντας τέλος σε μια ανταλλαγή πυροβολισμών μαζί του που διήρκεσε ώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή