Κόντρα για την επιβίωση απομονωμένων φυλών της Ν. Αμερικής

Κόντρα για την επιβίωση απομονωμένων φυλών της Ν. Αμερικής

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμύτατη κριτική άσκησε η κυβέρνηση της Βραζιλίας έναντι δύο Αμερικανών ανθρωπολόγων, οι οποίοι επιζητούν την, ακόμα και βίαιη, επαφή με κάποιες από τις πιο απομονωμένες μέχρι σήμερα φυλές της Νότιας Αμερικής, καθώς πιστεύουν ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί η επιβίωσή τους. Σε ανοικτή επιστολή που φέρει τις υπογραφές 18 ειδικών επιστημόνων, η Υπηρεσία Θεμάτων Αυτοχθόνων Πληθυσμών της Βραζιλίας (FUNAI) απέρριψε την τοποθέτηση των Ρόμπερτ Γουόκερ και Κιμ Χιλς, σύμφωνα με τους οποίους οι φυλές που παραμένουν απομονωμένες δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμες. Οι δύο ανθρωπολόγοι αναφέρονται σε 50 έως 100 απομονωμένες φυλές της Βραζιλίας που δεν έχουν την παραμικρή επαφή με τον έξω κόσμο. Οι καθηγητές του πανεπιστημίου του Μισούρι και του πολιτειακού πανεπιστημίου της Αριζόνας, ανέφεραν σε άρθρο τους στο περιοδικό Science ότι ο μοναδικός τρόπος προστασίας αυτών των ανθρώπων είναι οι ελεγχόμενες επαφές.

Ωστόσο, oι ειδικοί της βραζιλιανικής υπηρεσίας αναφέρουν ότι οι επαφές αυτές εγκυμονούν πληθώρα κινδύνων, όπως είναι η υποκλοπή των γαιών τους, η έκθεσή τους σε ασθένειες όπως είναι η ιλαρά και η γρίπη έναντι των οποίων δεν έχουν ανοσία και τέλος η απώλεια της αυτονομίας τους και της αυτοδιάθεσής τους. «Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος σε αυτές τις καταστάσεις», αναφέρει ενδεικτικά η επιστολή που δόθηκε στα ΜΜΕ. «Πρέπει να ενθυμηθούμε ότι οι πρακτικές που υιοθετήθηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής ανάπτυξης της Βραζιλίας, τις δεκαετίες του 1970 και 1980, κατέληξαν στην απώλεια των πληθυσμών αυτών των φυλών που μέχρι εκείνη την εποχή παρέμεναν απομονωμένες».

Η επιστολή της βραζιλιάνικης υπηρεσίας, η οποία μελετά και προστατεύει τις απομονωμένες φυλές από το 1987, έρχεται σε μία περίοδο που τίθεται ξανά το θέμα της προστασίας αυτών των φυλών των αυτοχθόνων στην Κοιλάδα του Αμαζονίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή