Γυναίκα η διάδοχος του Κάμερον

Γυναίκα η διάδοχος του Κάμερον

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η διαχείριση του Brexit προς το συμφέρον της Βρετανίας, η γεφύρωση των διαφωνιών στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος και η διακυβέρνηση προς όφελος όλων, όχι μόνο των πιο προνομιούχων, είναι οι τρεις προτεραιότητες που απαρίθμησε χθες η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών και υποψήφια για την ηγεσία των Συντηρητικών, Τερέζα Μέι. Η Μέι θα αναμετρηθεί για τον ρόλο της «νέας Μάργκαρετ Θάτσερ» με την υφυπουργό Ενέργειας Αντρέα Λίντσομ, καθώς οι δύο γυναίκες επικράτησαν των τριών ανδρών υποψηφίων στο πρώτο σκέλος της ψηφοφορίας.

Μεταξύ των βουλευτών του κόμματος, η Μέι συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις, αλλά η Λίντσομ έχει συμπάθειες στη βάση του κόμματος, η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας μεταξύ των 150.000 μελών του κόμματος θα ανακοινωθούν στις 9 Σεπτεμβρίου. Το ζήτημα της κομματικής ενότητας απασχολεί και τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος φαίνεται να παίρνει το πάνω χέρι στην εσωκομματική αναμέτρηση που παρ’ ολίγον να διασπάσει το κόμμα αμέσως μετά την ψηφοφορία για το Brexit.

Μετά την πρόταση μομφής εις βάρος του, που υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειονότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας, παρατηρήθηκε το εντυπωσιακό φαινόμενο της εγγραφής 100.000 νέων μελών στο Εργατικό Κόμμα. Ενώ δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί ότι πρόκειται για υποστηρικτές του Κόρμπιν, είναι γνωστό ότι η εκλογή του πέρυσι από την κομματική βάση, με ποσοστό 60%, οφείλεται στην προσέλκυση νέου αίματος στο Εργατικό Κόμμα.

Η κεντρώα πτέρυγα του κόμματος, που εξακολουθεί να έχει ως σημείο αναφοράς τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες για άμεση αντικατάσταση του αριστερού Κόρμπιν. Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Εργατικών, Γκρέιαμ Τζόουνς, που παραιτήθηκε μετά την εκλογή του Κόρμπιν, είπε ότι το μέλλον του κόμματος είναι η παραίτηση του Κόρμπιν. «Είτε σε πέντε είτε σε δέκα χρόνια, είτε με λουτρό αίματος είτε με την επικράτηση της κοινής λογικής, αυτό θα συμβεί», είπε ο Τζόουνς, υποστηρίζοντας ότι τα συνδικάτα, που ανέκαθεν ήταν η ραχοκοκαλιά των Εργατικών «καταστρέφουν το κόμμα» υποστηρίζοντας τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Οποιοι θέλουν να αμφισβητήσουν την ηγεσία μου είναι ελεύθεροι να το πράξουν σε μια δημοκρατική αναμέτρηση, στην οποία θα είμαι υποψήφιος», έγραψε ο Κόρμπιν σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Σε άλλες εξελίξεις, ο πρέσβης της Βρετανίας στο Παρίσι, Τζούλιαν Κινγκ, θα αναλάβει τα καθήκοντα του τελευταίου εκπροσώπου της Βρετανίας στην Κομισιόν, αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα Τζόναθαν Χιλ. Εως ότου υλοποιηθεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε., το 2018 ή 2019, η χώρα εξακολουθεί να δικαιούται εκπροσώπηση στην Επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή