Μια γυναίκα πρωθυπουργός

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τι έχουν πάθει όλοι οι Βρετανοί και παραιτούνται;» ήταν η απορία ευρωπαϊκού μέσου ενημέρωσης μετά την επιδημία απόσυρσης από την πολιτική ζωή της χώρας ύστερα από το δημοψήφισμα. Κι αν η απόφαση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον είναι λίγο πολύ αναμενόμενη, όπως και εκείνη του προπονητή της εθνικής Αγγλίας μετά το ποδοσφαιρικό Brexit από το Euro 2016, η αντίστοιχη των Μπόρις Τζόνσον και Νάιτζελ Φάρατζ, βασικών υποστηρικτών του Brexit, ήταν μάλλον ακατανόητη. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ωστόσο, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος κατηγορείται ότι δεν υπεραμύνθηκε με πειστική ζέση υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., αρνείται να παραιτηθεί παρά το κύμα εσωκομματικής του αμφισβήτησης.

Στους Συντηρητικούς ο πολιτικός που θα διαδεχθεί τον Κάμερον θα είναι γυναίκα, αφού στην τελική ευθεία για τη διαδοχή του θα αναμετρηθούν δύο κυρίες: η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι και η αναπληρώτρια υπουργός Ενέργειας Αντρέα Λίντσομ. Η τελευταία που εθεωρείτο αουτσάιντερ όταν ξεκίνησε η εσωκομματική κούρσα, επικράτησε του Μάικλ Γκόουβ, υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος φαίνεται ότι ενόχλησε το εκλογικό σώμα με τη μακιαβελική συμπεριφορά του έναντι του Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο υποχρέωσε να αποχωρήσει από την αναμέτρηση.

Στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας η Μέι συγκέντρωσε την Πέμπτη 199 ψήφους έναντι 84 της Λίντσομ και 46 του Γκόουβ. Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης Μέι-Λίντσομ αφήνει να εννοηθεί ότι η Βρετανία θα αποκτήσει για δεύτερη φορά γυναίκα πρωθυπουργό μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Είχε προηγηθεί από τον πρώτο γύρο η αποπομπή του πρώην υπουργού Αμυνας, Λίαμ Φοξ και εκείνη του υπουργού Απασχόλησης Στίβεν Κραμπ.

Οι ίντριγκες στο κυβερνών κόμμα συνεχίστηκαν όταν ο Τζόνσον εκδικήθηκε τον Γκόουβ για το «συντροφικό μαχαίρωμα» και υποστήριξε τη Λίντσομ, παρά τη σχετική απειρία της.

Οπως δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου, η Λίντσομ έχει την ορμή και αποφασιστικότητα που απαιτεί το ανώτατο αξίωμα. Την τελική απόφαση καλούνται τώρα να δώσουν τα μέλη-ακτιβιστές του κόμματος και οι κεντρώοι βουλευτές ανησυχούν ότι θα προτιμήσουν τη λαϊκίστρια Λίντσομ, παρά τα ερωτήματα για παραλείψεις που πυροδότησε η δημοσιοποίηση του βιογραφικού της σχετικά με την καριέρα της στο Σίτι του Λονδίνου. Ο προοδευτικός Τύπος θεωρεί αμφότερες τις πολιτικούς κλώνους της Θάτσερ, με τη Λίντσομ να χαρακτηρίζεται κάπως συντηρητικότερη σε κοινωνικά θέματα όπως οι γκέι γάμοι, ενώ (σε αντίθεση με τη Μέι) ήταν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. Οπως έγραψε πρόσφατα ο «Γκάρντιαν» και οι δύο γυναίκες θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τη φιλοδοξία της πάλαι ποτέ Σιδηράς Κυρίας «να μετατρέψουν τη Βρετανία σε ένα ανήλιαγο Ντουμπάι».

Οσον αφορά τον Κόρμπιν, o ηγέτης των Εργατικών επιμένει ότι δεν έχει χάσει την υποστήριξη της βάσης του κόμματος, που τον εξέλεξε πέρυσι με απόλυτη πλειοψηφία. Ετσι επιμένει να αρνείται να παραιτηθεί, παρά τη μη δεσμευτική πρόταση μομφής εναντίον του από βουλευτές του κόμματος που έψεξαν την ανόρεχτη καμπάνια του για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Ο διχασμός στους κόλπους των Εργατικών μεταξύ εκσυγχρονιστών-επιγόνων του Τόνι Μπλερ και αριστερής πτέρυγας έγινε για μια ακόμη φορά αισθητός, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Τσίλκοτ για την εμπλοκή της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ την περασμένη Τετάρτη.

Ο Κόρμπιν ήταν ανέκαθεν κατά της απόφασης του τότε πρωθυπουργού Μπλερ για συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο και εμφανίστηκε δικαιωμένος μετά το πόρισμα της επιτροπής. Αψηφώντας τις αδιάλλακτες δηλώσεις του Μπλερ ότι ενήργησε καλή τη πίστει, ο Κόρμπιν ζήτησε δημοσίως συγγνώμη «εκ  μέρους του κόμματός του» για την απόφαση ανάμειξης στον πόλεμο του Ιράκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή