«Ασφαλής πόλη» το Βερολίνο μετά τις συγκρούσεις

«Ασφαλής πόλη» το Βερολίνο μετά τις συγκρούσεις

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο δήμαρχος του Βερολίνου και ο ανώτατος αξιωματούχος σε θέματα ασφαλείας διαβεβαίωσε χθες τους κατοίκους ότι η πόλη είναι ασφαλής μετά τις συγκρούσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου μεταξύ αριστεριστών διαδηλωτών και αστυνομικών, απορρίπτοντας παράλληλα τις προτάσεις για διάλογο με καταληψίες ακτιβιστές. 123 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Κατά την αστυνομία, η έκρηξη της βίας στην περιοχή Φριντριχσχάιν είναι η πιο άγρια εδώ και πέντε χρόνια. Δύο άτομα παρέμεναν υπό κράτηση χθες με την κατηγορία της διατάραξης της δημόσιας γαλήνης, ενώ 100 ακτιβιστές ανακρίνονται. Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Βερολίνου Φρανκ Χένκελ αποκάλεσε τις επιδρομές που ακολούθησαν τις πολυήμερες επιχειρήσεις της αστυνομίας για την ανακατάληψη κτιρίων από ακτιβιστές «ένα αριστερίστικο όργιο βίας».

Από όταν ξεκίνησε η επιχείρηση της αστυνομίας, σε μια κατάληψη στη συγκεκριμένη γειτονιά του πρώην Ανατολικού Βερολίνου, αυξήθηκαν οι πυρπολήσεις αυτοκινήτων. Παρότι το Φριντριχσχάιν έχει «εξευγενιστεί» (gentrification) σε μεγάλο βαθμό, ταυτόχρονα παραμένει γειτονιά αριστεριστών. Ο δήμαρχος Μίχαελ Μίλερ, μιλώντας στο πλευρό του Χένκελ, υπογράμμισε χθες ότι η πόλη δεν είναι συνολικά «μη ασφαλής». Υπεραμύνθηκε της σκληρής στάσης του Χένκελ έναντι των διαδηλωτών-καταληψιών και απέρριψε το αίτημα για διάλογο μαζί τους. Τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου αφήνουν να εννοηθεί «πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για στρογγυλά τραπέζια». Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βερολίνο έχει εκλογές τον Σεπτέμβριο, στις οποίες θα αναμετρηθούν οι Σοσιαλδημοκράτες του Μίλερ και οι Χριστιανοδημοκράτες του Χένκελ, οι οποίοι συγκυβέρνησαν στην πρωτεύουσα τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Χένκελ διεκδικεί, μάλιστα, το πόστο του Μίλερ, ενώ το κόμμα του έχει επικρίνει τον δήμαρχο για συναινετικές κινήσεις προς τους ακτιβιστές.

Περίπου 3.500 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία το Σάββατο το βράδυ και αρκετοί από αυτούς τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Η αστυνομία δεν έδωσε, πάντως, στοιχεία και ακριβή αριθμό για τους τραυματίες ακτιβιστές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή