Οι ΗΠΑ στέλνουν άλλους 560 στρατιώτες στο Ιράκ

Οι ΗΠΑ στέλνουν άλλους 560 στρατιώτες στο Ιράκ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τον στρατιωτικό τους ρόλο στο Ιράκ στέλνοντας πρόσθετες δυνάμεις προς ενίσχυση του κυβερνητικού στρατού, στην εκστρατεία του για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ, κατά τη χθεσινή αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Βαγδάτη. Οπως δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος στο αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας, το Πεντάγωνο στέλνει άλλους 560 στρατιώτες για να ενισχύσει την πολιορκία της Μοσούλης από τον ιρακινό στρατό, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο. Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στο Ιράκ θα φτάσει τις 4.600.

Η εκστρατεία για την ανακατάληψη της Μοσούλης έχει χαρακτηριστεί στο Ιράκ ως «η μητέρα όλων των μαχών» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράκ είναι η μεγαλύτερη από εκείνες που ελέγχει, αυτή τη στιγμή, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία. Το συμβολικό της βάρος είναι εξίσου σημαντικό με το στρατηγικό και το οικονομικό: από τζαμί της Μοσούλης ο ηγέτης των τζιχαντιστών Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι προχώρησε, στις 29 Ιουνίου του 2014, στην ανακήρυξη ισλαμικού «χαλιφάτου» στη Συρία και στο Ιράκ, μετατρέποντας την τρομοκρατική οργάνωσή του σε οιονεί κράτος. Η Μοσούλη είχε πέσει απροσδόκητα εύκολα στα χέρια των τζιχαντιστών, κατά τη διάρκεια της αιφνίδιας επίθεσης που εξαπέλυσαν στο Βόρειο και στο Δυτικό Ιράκ προ διετίας.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, η πορεία των εξελίξεων στρέφεται εναντίον των τζιχαντιστών. Τους τελευταίους μήνες, ο κυβερνητικός στρατός του Ιράκ, με την υποστήριξη σιιτικών και κουρδικών πολιτοφυλακών και με την αεροπορική κάλυψη των Αμερικανών και των συμμάχων τους, κατάφερε να απελευθερώσει σειρά πόλεων, με κυριότερες τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν Τικρίτ, το Ραμάντι και τη Φαλούτζα. Η ανακατάληψη της Μοσούλης θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις δυνάμεις και στο ηθικό του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο βρίσκεται υπό εντεινόμενη πίεση και υφίσταται σημαντικές εδαφικές απώλειες και στη γειτονική Συρία.

Πριν από τη χθεσινή επίσκεψη Κάρτερ είχε προηγηθεί μια άλλη σημαντική, από στρατιωτική άποψη, εξέλιξη. Το περασμένο Σάββατο, ο ιρακινός στρατός κατάφερε να εξοστρακίσει τους τζιχαντιστές από την αεροπορική βάση του Κουγιάρα, κάπου 60 χλμ. νότια της Μοσούλης, δημιουργώντας ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την περικύκλωση και τελικά την απελευθέρωση της Μοσούλης. Οπως δήλωσε ο Αστον Κάρτερ, στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον αμερικανικών στρατευμάτων στη Βαγδάτη, η βάση του Κουγιάρα θα χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο στην τελική φάση της εκστρατείας για την απελευθέρωση της Μοσούλης, που αναμένεται να αρχίσει γρήγορα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε, κατά την επίσκεψή του, με τους διοικητές των στρατευμάτων της χώρας του στο Ιράκ, όπως επίσης με τον πρωθυπουργό της χώρας Χάιντερ Αμπάντι και τον υπουργό Αμυνας Χαλέντ Ομπέιντι. Κατά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, ο Αστον Κάρτερ εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησής του στον ιρακινό λαό για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν τη Βαγδάτη τις τελευταίες ημέρες. Σε μία μόνο από αυτές, που έπληξε την ιρακινή πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 292 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η αποδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους στο πεδίο της μάχης και η προοπτική να χάσει τα εδάφη που εξακολουθεί να ελέγχει ωθούν τους τζιχαντιστές σε φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις, σε αναζήτηση αντιπερισπασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή