ΚΟΣΜΟΣ

Tεράστιο πεδίο για την επέκταση των σχέσεων μεταξύ Η.Α.Ε. και Ελλάδας

terastio-pedio-gia-tin-epektasi-ton-scheseon-metaxy-i-a-e-kai-elladas-2142249

Εδώ και πολλά χρόνια, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) βλέπουν την Ελλάδα ως στενό φίλο και εταίρο στη διεθνή σκηνή. Οι ισχυροί και αδελφικοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο κοινωνίες αντανακλώνται ευθέως στη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, η οποία αναπτύσσεται με ολοένα και ταχύτερο ρυθμό.

Τα ΗΑΕ θεωρούν την Ελλάδα ως ισχυρό και αξιόπιστο εταίρο στα πεδία του εμπορίου και των επενδύσεων, κάτι που συνδέει στενά τις δύο περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερες από 100 ελληνικές επιχειρήσεις λειτουργούν στα ΗΑΕ και μόνο το 2015 το διμερές εμπόριο ανερχόταν σε 267 εκ ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 17% έναντι του 2014.

Παρά τις εξαιρετικές εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις, τα ΗΑΕ θεωρούν ότι υπάρχει τεράστιο πεδίο για την επέκταση των σχέσεών τους με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς- σήμερα, και στο προσεχές μέλλον. Ήδη, τα ΗΑΕ αποτελούν μείζονα εταίρο της Ελλάδας στους τομείς του τουρισμού και των υποδομών, έχοντας πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια.

Πέραν αυτών, τα ΗΑΕ, ως παγκόσμιος ναυτιλιακός και αεροπορικός κόμβος, επιθυμούν να ενισχύσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω τους δεσμούς τους, όσον αφορά τις μεταφορές και τις υπηρεσιές, με την Ελλάδα, μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, βασική πύλη προς την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Η συνεργασία αυτή προσφέρει νέες, συναρπαστικές ευκαιρίες, τις οποίες υποστηρίζουν οι ήδη ισχυροί αεροπορικοί δεσμοί μας. Σήμερα, οι εταιρείες Emirates και Etihad έχουν 19 πτήσεις κάθε βδομάδα μεταξύ των δύο χωρών, ενώ φέτος η Emirates ανακοίνωσε την προσθήκη απ' ευθείας πτήσεων μεταξύ της Ελλάδας και του κοντινού της γείτονα, της Κύπρου.

Αυτές οι συνδέσεις μεταξύ Ελλάδας, ΗΑΕ και άλλων χωρών ανοίγουν δυνατότητες για στενότερη συνεργασία των χωρών μας στον τουρισμό και προσφέρουν όχι μόνο στους πλέον των 4.000 ΄Ελληνες κατοίκους των ΗΑΕ, αλλά και σε αυτούς που ζουν στον υπόλοιπο κόσμο, πρόσθετες ταξιδιωτικές ευκαιρίες και εύκολες διασυνδέσεις ώστε να επισκεφθούν την πατρίδα τους.

Πέραν των εποικοδομητικών οικονομικών δεσμών μας, τα ΗΑΕ βλέπουν την Ελλάδα ως εταίρο- κλειδί στην προσπάθεια για περιφερειακή σταθερότητα. Τα ΗΑΕ υποστηρίζουν την Ελλάδα στην προσπάθειά της για υπέρβαση της ανθρωπιστικής τραγωδίας που αντιπροσωπεύει η κρίση στη Συρία. Πρόσφατα, η Ερυθρά Ημισέληνος των ΗΑΕ ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση ενός καταυλισμού Σύρων προσφύγων στη Λάρισα ώστε να συμβάλει στο μετριασμό αυτού του απροσδόκητου βάρους που επωμίστηκε η Ελλάδα.

Με κεντρικούς εταίρους όπως η Ελλάδα, τα ΗΑΕ επιθυμούν να συνεχίσουν την προσπάθεια για την προώθηση της μετριοπάθειας στην πολιτική και θρησκευτική σφαίρα, την ανεκτικότητα απέναντι σε όλους τους πολιτισμούς και όλα τα δόγματα, την ανάπτυξη μιας σφύζουσας και δυναμικής κοινωνίας, που μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα και σύμβολο ελπίδας γι αυτά που μπορεί να πετύχει η περιοχή μας μέσω μιας θετικής ατζέντας, στραμμένης προς το μέλλον.

Στη διάρκεια της επίσκεψής μου, θα εγκαινιάσω το νέο κτήριο της πρεσβείας των ΗΑΕ στην Αθήνα, το οποίο θα βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση των φιλικών δεσμών μεταξύ των χωρών μας. Επιθυμώ επίσης να συνομιλήσω με τους Έλληνες αξιωματούχους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο ολοένα και στενότερα συνδεόμενες περιοχές μας, αλλά και να εξερευνήσω μαζί τους νέα σύνορα για την περαιτέρω ανάπτυξη της εξαιρετικής σχέσης που συνδέει εδώ και 40 χρόνια τα ΗΑΕ και την Ελλάδα.

Άρθρου του Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Υπουργού Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην «Κ».