Οι μισοί Ευρωπαίοι φοβούνται τους πρόσφυγες

Οι μισοί Ευρωπαίοι φοβούνται τους πρόσφυγες

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Περίπου οι μισοί Ευρωπαίοι φοβούνται ότι η έλευση προσφύγων θα αυξήσει τον κίνδυνο επιθέσεων στις χώρες τους, ενώ πολλοί, ιδιαίτερα στα ανατολικά κράτη και στην Ελλάδα, τους θεωρούν βαρίδι για την οικονομία της πατρίδας τους. Το ερευνητικό κέντρο Pew, το οποίο εδρεύει στην Ουάσιγκτον, βρήκε ότι το ποσοστό των ατόμων που πιστεύει ότι «οι πρόσφυγες θα αυξήσουν την πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα μας» είναι, μεταξύ άλλων χωρών, 46% στη Γαλλία, 52% στη Βρετανία, 71% στην Πολωνία και 76% στην Ουγγαρία.

Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ηγούνται στην κριτική ενάντια στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη χρονιά που διανύουμε να κατανείμει όσους αιτούνται άσυλο –κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ– σε διάφορες χώρες-μέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το 55% βλέπει αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων λόγω προσφυγικής κρίσης, ενώ μόλις το 33% θεωρεί ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Πάντως, ακόμη και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, η οποία άνοιξε τις πόρτες της χώρας σε περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες πέρυσι, δήλωσε προχθές ότι οι ισλαμιστές μαχητές έχουν χρησιμοποιήσει το κύμα των προσφύγων για να διεισδύσουν στην Ευρώπη. Ορισμένοι εξ αυτών που συμμετείχαν στις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες φέρονται ότι προήλθαν από τη Συρία. Σε ερώτηση του ερευνητικού κέντρου Pew εάν οι πρόσφυγες αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα στην οικονομία επειδή παίρνουν δουλειές και επιδόματα, οι ερωτηθέντες στις δέκα χώρες της έρευνας κάλυψαν ένα μεγάλο εύρος απόψεων – από το 31% των Γερμανών στο 82% των Ούγγρων που συμφωνούν. Εντυπωσιακά υψηλό, 72%, είναι το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύει ότι η έλευση των προσφύγων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, επειδή οι μετανάστες «παίρνουν τις δουλειές και τα κοινωνικά επιδόματα» των ντόπιων. Από τους Ιταλούς, το 47% θεώρησε ότι οι πρόσφυγες έχουν μεγαλύτερο μέρος ευθύνης για εγκλήματα στη χώρα τους από άλλες ομάδες πληθυσμού, ενώ τα ποσοστά των Σουηδών και των Ούγγρων ήταν παραπλήσια αλλά χαμηλότερα. Από τους Ισπανούς όμως, μόνο 13% των ερωτηθέντων συμφώνησαν με αυτή την άποψη. Ερωτηθέντες για την άποψή τους περί των μουσουλμάνων, περίπου τα δύο τρίτα των Πολωνών, Ελλήνων, Ιταλών και Ούγγρων είπαν ότι είχαν αρνητική άποψη γι’ αυτούς.

Τα στοιχεία του κέντρου Pew έδειξαν και τις διαφορές που έχουν συντελεστεί σε ορισμένες χώρες τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, το 2005 στη Γερμανία μόνο το 9% του πληθυσμού πίστευε ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες ήθελαν να υιοθετήσουν τοπικές συνήθειες, ενώ τώρα το ποσοστό που το πιστεύει αυτό είναι 32%. Στη Γαλλία, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 43% από το 36% που ήταν το 2005.

Πολυπολιτισμικότητα

Στην ερώτηση αν η πολυπολιτισμικότητα σε μια κοινωνία την καθιστά έναν καλύτερο τόπο για να ζει κανείς, οι Ελληνες είναι πρωταθλητές στη μισαλλοδοξία. Το 63% απαντά ότι ο τόπος γίνεται χειρότερος, το 27% πιστεύει ότι δεν κάνει διαφορά και μόνο το 10% δηλώνει ικανοποιημένο από την εξέλιξη. Επεται η Ιταλία με 53%, η Ουγγαρία με 41%, η Πολωνία με 40%.

Τις λιγότερο ξενοφοβικές απόψεις υιοθετούν οι Γάλλοι και οι Ισπανοί, που σε ποσοστό 26% και 31% αντίστοιχα θεωρούν ότι η πατρίδα τους θα γίνει καλύτερη μετά την άφιξη προσφύγων και μεταναστών. Συνολικά στην έρευνα του ινστιτούτου συμμετείχαν 11.494 άνθρωποι από δέκα χώρες στο διάστημα μεταξύ Απριλίου και Μαΐου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή