800 πρόσφυγες έστειλε η Τουρκία στην Ε.Ε.

800 πρόσφυγες έστειλε η Τουρκία στην Ε.Ε.

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Λιγότεροι από 800 πρόσφυγες έχουν μεταβεί από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post, η οποία θυμίζει ότι, με βάση τη συμφωνία Αγκυρας – Ε.Ε., θα έπρεπε ο αριθμός αυτός από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα να έχει φτάσει τις 18.000. Τα στοιχεία δείχνουν ότι, από τους 798, οι 294 έχουν μεταβεί στη Γερμανία και το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας έχουν φτάσει στη χώρα 292 Σύροι πρόσφυγες.

Η συμφωνία που υπεγράφη τον Μάρτιο προβλέπει ότι για κάθε έναν Σύρο που παίρνει πίσω η Τουρκία από κάποιο ελληνικό νησί του Αιγαίου ένας άλλος Σύρος θα γίνεται δεκτός, με νόμιμο τρόπο, σε κάποια χώρα της Ε.Ε. Με αυτήν την αναλογία, 1:1, έχει προβλεφθεί η υποδοχή συνολικά 72.000 Σύρων.

Ωστόσο, πολλές πτυχές της συμφωνίας δεν εφαρμόζονται. Για παράδειγμα, έχει γίνει γνωστό στα τέλη Ιουνίου ότι η Τουρκία εμποδίζει δεκάδες Σύρους πρόσφυγες να φύγουν, παρόλο που έχουν εξασφαλίσει βίζα για τη Γερμανία. Κυρίως αυτή η απροθυμία αφορά Σύρους με προσόντα. Τον Μάιο η Τουρκία είχε ενημερώσει επισήμως την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ότι οι Σύροι πανεπιστημιακοί δεν εμπίπτουν στον μηχανισμό 1:1. Φαίνεται ότι η Ε.Ε. έχει εκχωρήσει στην Τουρκία ειδικά δικαιώματα που είναι ασυνήθιστα για τη διεθνή πρακτική. Κανονικά η UNHCR είναι εκείνη που αποφασίζει ποιοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή