Ελπίδες Ενωσης για γρήγορο Brexit

Ελπίδες Ενωσης για γρήγορο Brexit

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των Βρετανών, καθώς η μέχρι χθες υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει απόψε και επίσημα τα πρωθυπουργικά της καθήκοντα στη θέση του παραιτηθέντος Ντέιβιντ Κάμερον.

Για τους ισχυρούς εταίρους της Βρετανίας στην ηπειρωτική Ευρώπη η απροσδόκητα γρήγορη αλλαγή φρουράς στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ (ο αρχικός σχεδιασμός των Συντηρητικών είχε ως καταληκτική ημερομηνία την 9η Σεπτεμβρίου) γέννησε ελπίδες για επιτάχυνση της διαδικασίας του Brexit. «Καθήκον της νέας πρωθυπουργού είναι να απαντήσει με σαφήνεια στο ερώτημα τι είδους σχέση επιδιώκει να οικοδομήσει η Βρετανία με την Ε.Ε.», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Εντα Κένι στο Βερολίνο. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών της Ενωσης Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε την Τερέζα Μέι «να επιταχύνει τη διαδικασία των διαβουλεύσεων με την Ε.Ε.».

Ωστόσο, το επιτελείο της διαδόχου του Κάμερον έσπευσε να προσγειώσει τους Ευρωπαίους καθιστώντας σαφές ότι η νέα πρωθυπουργός δεν θα βιαστεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. «Πιστεύω ότι το άρθρο 50 πρέπει να ενεργοποιηθεί όταν θα είμαστε έτοιμοι. Το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να πράξουμε αυτό που επιβάλλει το εθνικό συμφέρον», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Κρις Γκρέιλινγκ, ηγέτης των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων και στενός σύμβουλος της Μέι. «Ετοιμαζόμαστε για τη διαπραγμάτευση, αποφασίζουμε τι είδους σχέση επιθυμούμε και στη συνέχεια θέτουμε σε εφαρμογή το άρθρο 50», προσέθεσε.

Οπαδός του Brexit, σε αντίθεση με τη Μέι, που είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., ο Γκρέιλινγκ την υποστήριξε, παρ’ όλα αυτά, στη σύντομη κούρσα διαδοχής του Κάμερον, όπου χρημάτισε αρχηγός του επιτελείου της. Για τη νομιμοφροσύνη του αυτή αναμένεται να ανταμειφθεί με υπουργικό χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει, εντός των αμέσως προσεχών ωρών, η Μέι – πιθανότατα με το «υπουργείο Brexit», το οποίο έχει δεσμευθεί ότι θα δημιουργήσει.

Δύο άλλοι πρωταγωνιστές της εκστρατείας υπέρ του Brexit και για μικρό χρονικό διάστημα ανθυποψήφιοι της Μέι για την ηγεσία των Συντηρητικών, ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, πιθανολογείται επίσης ότι θα περιληφθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα – ο πρώτος, ενδεχομένως, στο υπουργείο Πολιτισμού.

Αβεβαιότητα επικρατούσε μέχρι χθες το βράδυ αναφορικά με τα πιο «βαριά» χαρτοφυλάκια. Η Τερέζα Μέι θα είχε ισχυρούς λόγους να διατηρήσει στο υπουργείο Οικονομικών τον Τζορτζ Οσμπορν, έναν άνθρωπο που εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές, αλλά λόγω της επιθετικής εκστρατείας του υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. απέκτησε πολλούς εχθρούς. Αρκετοί αναλυτές πιθανολογούν ότι το εν λόγω αξίωμα θα δοθεί στον μέχρι σήμερα υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, χωρίς να αποκλείουν μια αμοιβαία ανταλλαγή ρόλων, με τον Οσμπορν να μετακομίζει στο Φόρειν Οφις.

Ενώ το Συντηρητικό Κόμμα φαίνεται έτοιμο να κλείσει το ρήγμα που άνοιξε στις γραμμές του το δημοψήφισμα, οι Εργατικοί βρίσκονται στο χείλος μιας δεύτερης διάσπασης, ενδεχομένως περισσότερο τραυματικής και από εκείνη της δεκαετίας του 1980. Η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος αποφάσισε χθες το βράδυ ότι ο αριστερός ηγέτης του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν μπορεί να συμμετάσχει αυτοδικαίως στη μάχη για τη διατήρηση της θέσης του απέναντι στη βουλευτή Αντζελα Ιγκλ, η οποία τον αμφισβητεί, ή αν πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 51 βουλευτών, όπως υποστηρίζουν οι αντίπαλοί του.

Χθες το πρωί, ο Ντέιβιντ Κάμερον προήδρευσε της τελευταίας, αποχαιρετιστήριας συνεδρίασης της κυβέρνησής του στο Γουεστμίνστερ. Στο μεταξύ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνει θραύση το στιγμιότυπο που τον εμφανίζει να επιστρέφει στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του στον Τύπο σιγοτραγουδώντας μια απροσδιόριστη μελωδία ενώ το «αδιάκριτο» μικρόφωνο συνέχιζε να λειτουργεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή