Με αισθητική Ερντογάν η νέα Αγκυρα

Με αισθητική Ερντογάν η νέα Αγκυρα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ερώτηση σχετικά με την αρχιτεκτονική της τουρκικής πρωτεύουσας κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αγκυρας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Νεσατί Γιλμάζ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ». Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης ρώτησε εάν ο πρόεδρος και η κυβέρνηση ακολουθούν συνειδητή πολιτική εξάλειψης των αρχιτεκτονικών συμβόλων της δημοκρατικής περιόδου της Τουρκίας στην Αγκυρα και αντικατάστασής τους με έργα σελτζουκικής και οθωμανικής έμπνευσης, επικαλούμενος συγκεκριμένες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αρχιτεκτονική της πρωτεύουσας.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου εκφωνήθηκαν στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Βακίφ για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 τον Ιούνιο και, σύμφωνα με τον Γιλμάζ, έχουν διαρρεύσει στον Τύπο. Ο Ερντογάν στις δηλώσεις του έκανε λόγο για απουσία δημοσίων κτιρίων στην Αγκυρα τα οποία συμβάλλουν στη στενότερη επαφή του λαού με την κουλτούρα και την Ιστορία του. «Για να το ξεπεράσουμε αυτό, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την πόλη με κτίρια που θα προσαρμόσουν τη σελτζουκική και οθωμανική μας κληρονομιά στις ανάγκες του σήμερα», δεσμεύθηκε. Ως κύριο επίτευγμα της προσπάθειας ανέφερε τη δημιουργία του νέου παλατιού-προεδρικού μεγάρου, το οποίο, σύμφωνα με την οθωμανική παράδοση, απαρτίζεται από ένα πελώριο τζαμί που περιβάλλεται από κυβερνητικά κτίρια.

Αναφερόμενος αναλυτικά στις παραπάνω δηλώσεις, ο Γιλμάζ υπέβαλε σειρά ερωτήσεων στον Μπιναλί Γιλντιρίμ, ρωτώντας τον εάν όντως έχει ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση για ένα τέτοιο αρχιτεκτονικό πρόγραμμα και, αν ναι, πότε και από ποια θεσμικά όργανα ελήφθη καθώς και ποιο είναι αναλυτικά το πλάνο. Η αντίδραση αυτή ήρθε να προστεθεί σε σειρά αντιδράσεων της αντιπολίτευσης αναφορικά με το κόστος του προεδρικού μεγάρου και τη νομιμότητα της ανέγερσής του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή