Οι πολυεθνικές εταιρείες εγκαταλείπουν τη Βενεζουέλα

Οι πολυεθνικές εταιρείες εγκαταλείπουν τη Βενεζουέλα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Την εθνικοποίηση εργοστασίου που ανήκει στην αμερικανική επιχείρηση Kimberly-Clark Corporation, η οποία παράγει πάνες και χαρτομάντιλα, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, καθώς η εταιρεία ειδών προσωπικής υγιεινής αποφάσισε να αποσυρθεί από τη χώρα εξαιτίας της οξείας οικονομικής κρίσης. Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε την επιχείρηση ότι συμμετέχει σε διεθνές σχέδιο καταστροφής της οικονομίας της Βενεζουέλας και εξήγγειλε ότι η σοσιαλιστική κυβέρνησή του θα παράσχει δημόσιους πόρους στους εργαζομένους του εργοστασίου. Η Kimberley-Clark είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι αναστέλλει την παραγωγή της στη Βενεζουέλα εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών, της νομισματικής αστάθειας και του αυξανόμενου πληθωρισμού. Η επιχείρηση παρήγε ορισμένα από τα πλέον δυσεύρετα προϊόντα στη χώρα, όπως πάνες και μαντίλια καθαρισμού για το πρόσωπο και τα χέρια.

Ο υπουργός Απασχόλησης Οβάλντο Βέρα δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει τη λειτουργία του εργοστασίου, κατόπιν αιτήματος 971 εργατών που κατέλαβαν το κτίριο όταν η επιχείρηση αποφάσισε να διακόψει την παραγωγή στην πολιτεία Αράγκουα, στα κεντρικά της χώρας. «Η Kimberly-Clark θα συνεχίσει να παράγει για όλους τους κατοίκους της Βενεζουέλας», είπε ο Βέρα σε τηλεοπτικό του μήνυμα, περιστοιχισμένος από εργάτες που φώναζαν φιλοκυβερνητικά συνθήματα. Μιλώντας, επίσης, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, ο Μαδούρο δήλωσε ότι η Citibank με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία διαχειριζόταν ορισμένες από τις διεθνείς συναλλαγές της χώρας, ενημέρωσε τις Αρχές ότι θα κλείσει τους λογαριασμούς της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας σε 30 ημέρες. Αμφότερες τις κινήσεις τις απέδωσε στον οικονομικό πόλεμο εναντίον της χώρας του και «στη νέα ιμπεριαλιστική Ιερά Εξέταση» υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Η Kimberly-Clark, με έδρα το Τέξας, επιμένει ότι ενήργησε σύννομα αναστέλλοντας τις δραστηριότητές της στη χώρα της Νότιας Αμερικής. «Αν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αναλάβει τον έλεγχο και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, θα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των εργατών και του εξοπλισμού», προειδοποίησε η επιχείρηση.

Πριν από την Kimberly-Clark είχαν εγκαταλείψει τη χώρα οι Bridgestone, General Mills, Procter & Gamble και πολλές άλλες πολυεθνικές, οι οποίες είτε μείωσαν τη δραστηριότητά τους είτε αποσύρθηκαν εντελώς από τη Βενεζουέλα. «Πιστεύετε ότι θα μας σταματήσουν θέτοντας σε εφαρμογή ένα οικονομικό εμπάργκο; Οχι, κυρίες και κύριοι, ουδείς σταματά τη Βενεζουέλα! Με ή χωρίς τη Citibank, προχωράμε μπροστά. Με ή χωρίς την Kimberly, κινούμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαδούρο στο διάγγελμά του. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία εις βάρος της Βενεζουέλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή