«Δυνατότητες στενότερης συνεργασίας Ελλάδας και ΗΑΕ»

«Δυνατότητες στενότερης συνεργασίας Ελλάδας και ΗΑΕ»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και πολλά χρόνια, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) βλέπουν την Ελλάδα ως στενό φίλο και εταίρο στη διεθνή σκηνή. Οι ισχυροί και αδελφικοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο κοινωνίες αντανακλώνται ευθέως στη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, η οποία αναπτύσσεται με ολοένα και ταχύτερο ρυθμό. Τα ΗΑΕ θεωρούν την Ελλάδα ισχυρό και αξιόπιστο εταίρο στα πεδία του εμπορίου και των επενδύσεων, κάτι που συνδέει στενά τις δύο περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερες από 100 ελληνικές επιχειρήσεις λειτουργούν στα ΗΑΕ και μόνον το 2015 το διμερές εμπόριο ανερχόταν σε 267 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 17% έναντι του 2014.

Παρά τις εξαιρετικές εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις, τα ΗΑΕ θεωρούν ότι υπάρχει τεράστιο πεδίο για την επέκταση των δεσμών τους με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς – τόσο σήμερα όσο και στο προσεχές μέλλον. Ηδη, τα ΗΑΕ αποτελούν μείζονα εταίρο της Ελλάδας στους τομείς του τουρισμού και των υποδομών, έχοντας πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια.

Πέραν αυτών, τα ΗΑΕ, ως παγκόσμιος ναυτιλιακός και αεροπορικός κόμβος, επιθυμούν να ενισχύσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω τους δεσμούς τους όσον αφορά τις μεταφορές και τις υπηρεσίες με την Ελλάδα, μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, βασική πύλη προς την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Η συνεργασία αυτή προσφέρει νέες, συναρπαστικές ευκαιρίες, τις οποίες υποστηρίζουν οι ήδη ισχυροί αεροπορικοί δεσμοί μας. Σήμερα, οι εταιρείες Emirates και Etihad έχουν 19 πτήσεις εβδομαδιαίως μεταξύ των δύο χωρών, ενώ φέτος η Emirates ανακοίνωσε την προσθήκη απευθείας πτήσεων μεταξύ της Ελλάδας και της γείτονός της Κύπρου.

Αυτές οι συνδέσεις μεταξύ Ελλάδας, ΗΑΕ και άλλων χωρών δημιουργούν δυνατότητες για στενότερη συνεργασία των χωρών μας στον τουρισμό και προσφέρουν όχι μόνο στους πλέον των 4.000 Ελληνες κατοίκους των ΗΑΕ, αλλά και σε αυτούς που ζουν στον υπόλοιπο κόσμο πρόσθετες ταξιδιωτικές ευκαιρίες και εύκολες διασυνδέσεις ώστε να επισκεφθούν την πατρίδα τους.

Πέραν των εποικοδομητικών οικονομικών δεσμών μας, τα ΗΑΕ βλέπουν την Ελλάδα ως εταίρο-κλειδί στην προσπάθεια για περιφερειακή σταθερότητα. Τα ΗΑΕ υποστηρίζουν την Ελλάδα στην προσπάθειά της για υπέρβαση της ανθρωπιστικής τραγωδίας που αντιπροσωπεύει η κρίση στη Συρία. Πρόσφατα, η Ερυθρά Ημισέληνος των ΗΑΕ ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση ενός καταυλισμού Σύρων προσφύγων στη Λάρισα, ώστε να συμβάλει στον μετριασμό αυτού του απροσδόκητου βάρους που επωμίστηκε η Ελλάδα.

Με κεντρικούς εταίρους, όπως η Ελλάδα, τα ΗΑΕ επιθυμούν να συνεχίσουν την προσπάθεια για την προώθηση της μετριοπάθειας στην πολιτική και στη θρησκευτική σφαίρα, την ανεκτικότητα απέναντι σε όλους τους πολιτισμούς και όλα τα δόγματα, την ανάπτυξη μιας σφύζουσας και δυναμικής κοινωνίας, που μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα και σύμβολο ελπίδας γι’ αυτά που μπορεί να επιτύχει η περιοχή μας μέσω μιας θετικής ατζέντας, στραμμένης προς το μέλλον.

Στη διάρκεια της επίσκεψής μου, θα εγκαινιάσω το νέο κτίριο της πρεσβείας των ΗΑΕ στην Αθήνα, το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση των φιλικών δεσμών μεταξύ των χωρών μας. Επιθυμώ επίσης να συνομιλήσω με τους Ελληνες αξιωματούχους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο ολοένα και στενότερα συνδεόμενες περιοχές μας, αλλά και να εξερευνήσω μαζί τους νέα σύνορα για την περαιτέρω ανάπτυξη της εξαιρετικής σχέσης που συνδέει εδώ και 40 χρόνια τα ΗΑΕ με την Ελλάδα.

*Ο κ. Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan είναι υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή