Επίσημα πρωθυπουργός της Βρετανίας η Τερέζα Μέι

Επίσημα πρωθυπουργός της Βρετανίας η Τερέζα Μέι

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρωθυπουργία της Βρετανίας παρέδωσε σήμερα ο Ντέιβιντ Κάμερον στη Τερέζα Μέι, η οποία θα αναλάβει το ιστορικό καθήκον να διαπραγματευτεί την έξοδο της χώρας από την ΕΕ προσπαθώντας παράλληλα να ενώσει το κόμμα των Συντηρητικών και μια βαθιά διχασμένη κοινωνία λόγω του δημοψηφίσματος. Η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ ξεκαθάρισε τις προθέσεις της, υπογραμμίζοντας ότι «η ψήφος για την αποχώρηση από την ΕΕ, σημαίνει αποχώρηση από την ΕΕ».

Ευδιάθετος, ο Κάμερον αποχαιρέτισε τους βουλευτές με διάφορους αστεϊσμούς κατά την τελευταία εμφάνισή του ως πρωθυπουργός στην αίθουσα της Βουλής προτού παραδώσει τα ηνία στη «Σιδηρά Κυρία» των Συντηρητικών. «Σήμερα το πρωί είχα συναντήσεις με συναδέλφους στο υπουργικό συμβούλιο και άλλους. Εκτός από μία συνάντηση το απόγευμα με τη μεγαλειότητά της τη βασίλισσα, το πρόγραμμά μου για το υπόλοιπο της ημέρας είναι ασυνήθιστα ελαφρύ», είπε ο ίδιος προκαλώντας γέλια στην κατάμεστη Βουλή των Κοινοτήτων.

Παρά τη σοβαρότητα της περίστασης η ατμόσφαιρα ήταν εύθυμη. Ο Κάμερον δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. «'Έχω αρχίσει να θαυμάζω την αντοχή του. Μου θυμίζει τον μαύρο ιππότη στο Ιερό Δισκοπότηρο των Μόντι Πάιθον. Έχει χτυπηθεί τόσες φορές, αλλά εξακολουθεί να λέει “Συνεχίστε, είναι επιφανειακό το τραύμα…" Το θαυμάζω αυτό», είπε ο Κάμερον καθώς βουλευτές του κόμματός του, αλλά και ορισμένοι Εργατικοί χειροκροτούσαν όρθιοι.

Ο Κάμερον δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά ώστε να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να παραμείνουν στη Βρετανία μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ένωση, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα αντίστοιχα δικαιώματα που θα έχουν οι Βρετανοί στην ‘Ενωση. «Η μόνη περίπτωση που μπορώ να σκεφτώ ότι μια μελλοντική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ανατρέψει αυτή την εγγύηση θα ήταν αν τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν τύγχαναν σεβασμού. Άρα πιστεύω πως είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαιότητα», υπογράμμισε ο ίδιος. Ο Κάμερον κάλεσε επίσης τη διάδοχό του Τερέσα Μέι να τοποθετήσει τη Βρετανία όσο πιο κοντά γίνεται στην Ε.Ε. «Η συμβουλή μου στη διάδοχό μου, που είναι λαμπρή διαπραγματευτής, είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε όσο πιο κοντά μπορούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς το συμφέρον του εμπορίου, της συνεργασίας και της ασφάλειας», σχολίασε. «Η Μάγχη δεν θα γίνει πλατύτερη από τη στιγμή που θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή τη σχέση πρέπει να διατηρήσουμε. Αυτό θα ήταν καλό για το Ηνωμένο Βασίλειο και καλό για τη Σκωτία», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, από την πλευρά του δήλωσε ότι προσδοκά μία «παραγωγική σχέση συνεργασία» με τη Μέι σε επίσημη συγχαρητήρια επιστολή που εξέδωσε το πολιτικό του γραφείο.

Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νικόλα Στέρτζον έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πρέπει να σεβαστεί την ψήφο των Σκωτσέζων για την παραμονή της χώρας στην Ένωση. «Η Μέι είπε ότι το Brexit σημαίνει Brexit. Σέβομαι ότι έχει λάβει εντολή από την Αγγλία και την Ουαλία», είπε η Στέρτζον, αλλά διευκρίνισε ότι η ίδια πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία του λαού της Σκωτίας για παραμονή στην Ε.Ε.

«Βασιζόμενοι στις δημόσιες τοποθετήσεις που έχουμε ακούσει από τη νέα πρωθυπουργό, η Μέι σκοπεύει να συνεχίσει μια πορεία που θα συνάδει με την πορεία που πρότεινε ο πρόεδρος Ομπάμα», επεσήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο άσκησε πίεση στη Μέι, αναφέροντας ότι η ίδια πρέπει να αρχίσει «σύντομα» τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit. «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε μια νέα κατάσταση, στην οποία η Βρετανία και η ΕΕ πρέπει να αντιδράσουν σύντομα. Θα σπεύσω να συνεργασθώ στενά μαζί σας και να πληροφορηθώ τις προθέσεις σας για αυτό το ζήτημα», έγραψε ο Γιούνκερ σε επιστολή του προς τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας, την οποία ανήρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Κάμερον επισκέφθηκε τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία έκανε δεκτό το αίτημα του. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας χαρακτήρισε την εκλογή του στο αξίωμα ως τη «μεγαλύτερη τιμή» της ζωής του. Η Βρετανή μονάρχης υποδέχθηκε αργότερα την Τερέσα Μέι στην οποία και έδωσε επίσημα την εντολή ανάληψης του πρωθυπουργικού αξιώματος και συγκρότησης νέου κυβερνητικού σχηματισμού. Στη συνέχεια, η νέα πρωθυπουργός μετέβη στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Θα ηγηθώ μίας κυβέρνησης "ενός έθνους" και θα κάνω τη Βρετανία μία χώρα που λειτουργεί για όλους», δεσμεύθηκε η Μέι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κάμερον παραιτήθηκε μετά την απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Εκτός από την αποστολή για την εφαρμογή του "Brexit", η Μέι θα πρέπει να προσπαθήσει να ενώσει ένα διαιρεμένο κόμμα και ένα έθνος στο οποίο πολλοί, όπως έδειξε το δημοψήφισμα, αισθάνονται οργή απέναντι στην πολιτική ελίτ και ότι έχουν ξεπεραστεί από τις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή