«Κυβέρνηση Brexit» από την Τερέζα Μέι

«Κυβέρνηση Brexit» από την Τερέζα Μέι

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υπόσχεση να διαμορφώσει έναν «τολμηρό, νέο, θετικό» ρόλο της Βρετανίας στη διεθνή σκηνή εκτός Ε.Ε. ανέλαβε τα πρωθυπουργικά της καθήκοντα η Τερέζα Μέι, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον παραιτηθέντα, λόγω Brexit, Ντέιβιντ Κάμερον.

Η 59χρονη ηγέτις των Συντηρητικών επισκέφθηκε χθες το απόγευμα τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Στη συνέχεια, μετέβη στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, όπου έκανε τις πρώτες δηλώσεις ως πρωθυπουργός, έχοντας στο πλευρό της τον σύζυγό της Φίλιπ.

«Μετά το δημοψήφισμα, βρισκόμαστε σε περίοδο μεγάλης εθνικής αλλαγής. Γνωρίζω ότι θα αντιμετωπίσουμε την πρόκληση, γιατί είμαστε η Μεγάλη Βρετανία. Καθώς αποχωρούμε από την Ε.Ε., θα σφυρηλατήσουμε έναν τολμηρό, νέο, θετικό ρόλο για εμάς και για τον κόσμο, ενώ θα κάνουμε τη Βρετανία μια χώρα που θα λειτουργεί όχι για τους λίγους προνομιούχους, αλλά για τον καθέναν από εμάς», δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Στις ίδιες δηλώσεις της, η ηγέτις των Συντηρητικών απευθύνθηκε στις «συνηθισμένες οικογένειες της εργατικής τάξης, για τις οποίες η ζωή είναι πολύ σκληρότερη απ’ ό,τι πιστεύουν πολλοί στο Γουεστμίνστερ», και προσέθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επώδυνη αδικία που λέει ότι, αν γεννηθείς φτωχός, θα ζήσεις εννέα χρόνια λιγότερα, κατά μέσον όρο, από άλλους».

Στις αμέσως επόμενες ώρες, το πρωθυπουργικό γραφείο της Μέι ανακοίνωσε τις επιλογές της αναφορικά με τα καίρια υπουργεία. Υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε ο κυριότερος εκπρόσωπος της εκστρατείας για την αποχώρηση από την Ε.Ε., Μπόρις Τζόνσον, ενώ στο νέο «υπουργείο Brexit» τοποθετήθηκε ο Ντέιβιντ Ντέιβις, επίσης οπαδός της εξόδου και αντίπαλος του Κάμερον για την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος, το 2005.

Ο υπουργός Οικονομικών και φλογερός υποστηρικτής της παραμονής Τζορτζ Οζμπορν βρέθηκε εκτός κυβέρνησης, ενώ τη θέση του πήρε ο μέχρι χθες υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ – ένας ευρωσκεπτικιστής, ο οποίος, όπως και η Μέι, είχε υποστηρίξει την παραμονή. Το χαρτοφυλάκιό του στο υπουργείο Αμυνας διατήρησε ο Μάικλ Φάλον, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανατέθηκε στην Αμπερ Ραντ, από το στρατόπεδο της παραμονής.

Νωρίτερα, το κεφαλόσκαλο της πρωθυπουργικής κατοικίας είχε γίνει σκηνικό για τις τελευταίες δηλώσεις του Ντέιβιντ Κάμερον, προτού υποβάλει την παραίτησή του στο Μπάκιγχαμ. Περιστοιχιζόμενος από τη σύζυγό του Σαμάνθα –την «αγάπη της ζωής του», όπως είπε– και τα τρία του παιδιά, έντονα συγκινημένος, με κατά διαστήματα ασταθή φωνή, ευχήθηκε «συνεχείς επιτυχίες σ’ αυτή τη μεγάλη χώρα, που τόσο πολύ αγαπώ».

Σε πιο χαλαρούς τόνους είχε κυλήσει, λίγες ώρες νωρίτερα, η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, με τον Ντέιβιντ Κάμερον να απαντά σε ερωτήσεις βουλευτών, κατά την ώρα του πρωθυπουργού.

«Σήμερα το πρωί είχα συναντήσεις με συναδέλφους υπουργούς και άλλους. Εκτός από μία συνάντηση το απόγευμα με τη μεγαλειότητά της τη βασίλισσα, το πρόγραμμά μου για το υπόλοιπο της ημέρας είναι ασυνήθιστα χαλαρό», δήλωσε αυτοσαρκαζόμενος ο Ντέιβιντ Κάμερον. Στο ίδιο κλίμα δήλωσε: «Οπως είπα στο παρελθόν, κάποτε ήμουν το μέλλον» – μια παραπομπή σε παλαιότερη, ταυτόσημη, δηκτική δήλωσή του εναντίον του Τόνι Μπλερ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή