Προς παράταση πολιτικού αδιεξόδου στην Ισπανία

Προς παράταση πολιτικού αδιεξόδου στην Ισπανία

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Αντιμέτωπη με παράταση του πολιτικού αδιεξόδου βρίσκεται η Ισπανία μετά τη χθεσινή άρνηση του αρχηγού των Ισπανών σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες να ψηφίσει υπέρ της επανεκλογής στην πρωθυπουργία του επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι. «Θα ψηφίσουμε εναντίον του Ραχόι ως υποψηφίου για την πρωθυπουργία», δήλωσε αφού συναντήθηκε επί σχεδόν μιάμιση ώρα με τον Ραχόι. Ο Σάντσες απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει στην Ισπανία ένας «μεγάλος συνασπισμός» Δεξιάς και Αριστεράς, όπως έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και είπε πως θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει η Ισπανία μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

Στον αντίποδα το κεντρώο κόμμα των Ciudadanos έχει εξαγγείλει ότι θα απόσχει από την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη συντηρητική κυβέρνηση και κάλεσε χθες και τους σοσιαλιστές να πράξουν το ίδιο, παρέχοντας ανοχή στην κυβέρνηση του Ραχόι διά της απουσίας τους. Το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει μόλις 137 έδρες στη Βουλή των 350 εδρών, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η συγκρότηση κυβέρνησης από τον περασμένο Δεκέμβριο μετά την πρώτη εξίσου ατελέσφορη αναμέτρηση. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση», σχολίασε ο Αλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos, που διαθέτουν 32 έδρες. Αν απόσχει μόνο το κεντρώο κόμμα, ο Ραχόι πρέπει να βρει άλλους 23 βουλευτές για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Αντίθετα αν αποχωρήσουν και οι σοσιαλιστές, τότε θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή