Ασαντ: «Ποτέ» δεν έχει συζητηθεί με τη Ρωσία σενάριο αποχώρησής μου

Ασαντ: «Ποτέ» δεν έχει συζητηθεί με τη Ρωσία σενάριο αποχώρησής μου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ποτέ» δεν έχει συζητήσει σενάριο αποχώρησης του από την εξουσία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ή τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στο αμερικανικό NBC News,  ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ ώρες πριν από την άφιξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κερί στη Μόσχα με στόχο την αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία.

«Μόνο ο συριακός λαός μπορεί να πει ποιος θα είναι ο πρόεδρος, πότε πρέπει να έρθει και πότε πρέπει να φύγει», υπογράμμισε ο Άσαντ. «Εκείνοι δεν είπαν ποτέ ούτε μία λέξη σχετικά με το ζήτημα», πρόσθεσε σε συνέντευξη του από τη Δαμασκό.

Εξάλλου, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν ανησυχεί για μία πιθανή συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, καθώς όπως σχολίασε «η πολιτική των Ρώσων δεν βασίζεται στο να κάνουν συμφωνίες, αλλά σε αξίες». «Αυτός είναι ο λόγος που δεν βλέπετε καμία συμφωνία ανάμεσα σ' αυτούς και τους Αμερικανούς, επειδή οι αρχές (των δύο χωρών) διαφέρουν», τόνισε.

Ο Άσαντ, επίσης υποστήριξε ότι η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Μαρί Κόλβιν, η οποία σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό το 2012 στη Χομς της κεντρικής  Συρίας «ευθύνεται η ίδια για τον θάνατό της». «Εισήλθε παράνομα στη Συρία, εργάστηκε με τους τρομοκράτες (…) Άρα είναι υπεύθυνη για όλα όσα της συνέβησαν», είπε ο Σύρος πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει το δημοσίευμα με βάση το οποίο η Ουάσιγκτον φέρεται να προτείνει αυξημένη συνεργασία και κοινή ενημέρωση για τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών με τη Μόσχα ώστε να αναγνωρίζονται και να στοχοθετούνται οι επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα στη Συρία. Η εν λόγω  πρόταση περιλαμβάνεται σε έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Washington Post και αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη Μόσχα, ανέφερε η εφημερίδα.

«Όταν θα έχουμε λάβει αυτές τις προτάσεις από την αυθεντική πηγή και όχι από μία εφημερίδα, θα μπορούμε να πούμε κάτι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη. Ο Πεσκόφ είπε πως ο Κέρι θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αργά σήμερα και με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ αύριο Παρασκευή.

Από την πλευρά του ο Κέρι δεν διέψευσε την πληροφορία αυτή αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την αμερικανική πρόταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή