Ισοπαλία μεταξύ Κλίντον και Τραμπ

Ισοπαλία μεταξύ Κλίντον και Τραμπ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση των New York Times και του καναλιού CBS News, η Χίλαρι Κλίντον βγήκε πληγωμένη από την υπόθεση σχετικά με τα προσωπικά της e-mail κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού Εξωτερικών, διότι μια διαρκώς αυξανόμενη πλειοψηφία των ψηφοφόρων δηλώνει ότι δεν μπορεί να την εμπιστευτεί. Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ καλείται να αντιμετωπίσει ένα εκλογικό σώμα που κατά 67% δεν τη θεωρεί έμπιστη και αξιόπιστη, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 5% από τα αποτελέσματα της αντίστοιχης δημοσκόπησης τον προηγούμενο μήνα, πριν από τη δημοσίευση των ευρημάτων του FBI. Το προβάδισμα των έξι ποσοστιαίων μονάδων επί του Τραμπ της προηγούμενης δημοσκόπησης του CBS News αποτελεί επίσης παρελθόν, καθώς οι δύο υποψήφιοι εμφανίζονται τώρα ισόπαλοι, λαμβάνοντας ποσοστό 40% έκαστος. Σήμερα ανακοινώνει τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του ο Τραμπ, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι ο κυβερνήτης της Ιντιάνα Μάικ Πενς.

Παρότι η καμπάνια της Κλίντον αντιμετώπισε με πανηγυρικό τρόπο την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να μην προβεί σε κατηγορίες κατά της πρώην ΥΠΕΞ, οι υπεκφυγές και οι αντικρουόμενες απαντήσεις της κατά τη διάρκεια της έρευνας φαίνεται ότι επηρέασαν βαθιά το εκλογικό σώμα. Μόνον το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει θετική άποψη για την Κλίντον, ποσοστό μικρότερο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τον προηγούμενο μήνα, ενώ το 46% θεωρεί παράνομη τη διαχείριση που έκανε στο e-mail της, το 23% ανάρμοστη άλλα όχι παράνομη και μόνον το 24% ότι δεν έκανε τίποτε μεμπτό. Ο τραυματισμός της αξιοπιστίας της Κλίντον είναι επίσης εμφανής και στα επιμέρους ερωτήματα της δημοσκόπησης, με τον Τραμπ να προηγείται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες στο ερώτημα αναφορικά με το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα τα εργασιακά και οικονομικά προβλήματα της χώρας και την Κλίντον να έχει απώλεια επτά μονάδων στο ερώτημα σχετικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ισόπαλη εδώ με τον αντίπαλο της. Παρ’ όλα αυτά, η Κλίντον δείχνει να διατηρεί κάποια από τη δυναμική της, καθώς 50% των ερωτηθέντων τη θεωρεί έτοιμη για τη θέση του προέδρου, κερδίζοντας προβάδισμα 20 μονάδων έναντι του Τραμπ, τον οποίο μόνον το 30% τον θεωρεί έτοιμο να αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα, ενώ στην ερώτηση σχετικά με τις διαφυλετικές σχέσεις την επαύριο των βίαιων περιστατικών της προηγούμενης εβδομάδας, η Κλίντον εμφανίζεται κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες πιο ικανή από τον Τραμπ για να επιτύχει την εξομάλυνσή τους.

Στο μεταξύ, τρεις ημέρες πριν από το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, οι υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για ένα διαφορετικό συνέδριο μοιάζουν να γίνονται πραγματικότητα, καθώς στη λίστα των ομιλητών που έχουν στα χέρια τους οι New York Times, μεταξύ διαφόρων πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος, εμφανίζονται διασημότητες, αθλητές και συγγενείς και φίλοι του 70χρονου μεγιστάνα. Οι επιλογές μαρτυρούν μια προσπάθεια να διευρυνθεί το ακροατήριο του Τραμπ σε κοινωνικές ομάδες που δεν διάκεινται θετικά προς αυτόν, καθώς στη λίστα βρίσκονται αρκετές γυναίκες, όπως η πρώην αστροναύτης Αϊλιν Κόλινς και η κυβερνήτης της Οκλαχόμα Μαίρη Φόλιν, καθώς και κάποιοι Αφροαμερικανοί, όπως ο υποψήφιος για τη Γερουσία στο Κολοράντο Ντάριλ Γκλεν. Τα τέσσερα ενήλικα παιδιά του Τραμπ επίσης συμπεριλαμβάνονται στη λίστα. Ηχηρές απουσίες από τη λίστα είναι η πρώην κυβερνήτης της Αλάσκας Σάρα Πέιλιν και ο διάσημος μάνατζερ της πυγμαχίας Ντον Κίνγκ, πρόσωπα τα οποία ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα προσκαλέσει. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, υπάρχουν σχέδια το συνέδριο να εστιάσει σε διαφορετικά ζητήματα κάθε μέρα, όπως η δολοφονική επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη το 2012, κατά τη διάρκεια της θητείας της Κλίντον στο υπ. Εξωτερικών, οι απιστίες του Μπιλ Κλίντον, ο έλεγχος των συνόρων και η οικονομία.

Τέλος, το επιτελείο του Τραμπ εργάζεται για να αποφευχθεί το σενάριο ενός τεταμένου και συγκρουσιακού συνεδρίου το οποίο, αντί να λειτουργήσει ως διαφήμιση της ενότητας του κόμματος, θα θέσει ξανά υπό αμφισβήτηση την υποψηφιότητά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή