Δριμεία επίθεση Ολάντ κατά Μπαρόζο

Δριμεία επίθεση Ολάντ κατά Μπαρόζο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε άλλο παρά… τρίχες είναι η υπόθεση του κομμωτή του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, η οποία είδε τα φώτα της δημοσιότητας μέσα από τις σελίδες του σατιρικού εντύπου «Λε Κανάρ Ενσενέ». Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προφανώς περιποιούμενος την πάντα κομψή εικόνα του, απασχολεί αποκλειστικό κομμωτή, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ εισπράττει 9.895 ευρώ μηνιαίως για τις υπηρεσίες του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του εντύπου, ο κομμωτής, που ακούει στο όνομα Ολιβιέ, υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τη γαλλική προεδρία, όταν ο Φρανσουά Ολάντ κατέλαβε το ύπατο αξίωμα της χώρας, το 2012.

Μεταξύ των όρων συμβολαίου υπάρχουν και οι σχετικές προβλέψεις για επίδομα στέγασης, καθώς και για οικογενειακό επίδομα. Βέβαια, οι απαιτήσεις της εργασίας του κομμωτή είναι πολλαπλές και κάποιοι θα έφταναν να δικαιολογήσουν ακόμη και τον μισθό του. Ο κομμωτής πρέπει να είναι διαθέσιμος 24 ώρες την ημέρα και φυσικά να μην έχει άλλους πελάτες εκτός από τον Γάλλο πρόεδρο. Και, λόγω της ευαίσθητης θέσης του, πρέπει να κρατάει μονίμως το στόμα του κλειστό και να μην αποκαλύπτει τα πολλά και ενδιαφέροντα που θα ακούει κατά τη διάρκεια των υπηρεσιών του.

Οπως έγινε γνωστό, περιποιείται την προεδρική κόμη κάθε πρωί, αλλά και πριν από κάθε δημόσια εμφάνιση του προέδρου.

Ο Φρανσουά Ολάντ, όμως, προφανώς έχει πολύ σοβαρότερα στον νου του από την εμφάνισή του· ανάμεσά τους, η εξαγγελία ότι πρόκειται να αρθεί στις 26 Ιουλίου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών.

Επίσης, χθες, κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής συνέντευξης επ’ ευκαιρία της εθνικής εορτής της Γαλλίας, επιτέθηκε με δριμύτητα στον τέως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, ο οποίος αναμένεται να λάβει συμβουλευτικό ρόλο στον τραπεζικό κολοσσό Goldman Sachs για τη διαχείριση των επιπτώσεων του Brexit. Ο Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε ότι ο Μπαρόζο ήταν υποψήφιος για το αξίωμά του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια της κρίσης των επισφαλών στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, μιας κρίσης που θεωρείται ότι δημιούργησε την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2008. Ο Γάλλος πρόεδρος, εξάλλου, προσέθεσε ότι η Goldman Sachs ήταν από τους βασικούς παίκτες αυτής της υπόθεσης.

«Δεν πρόκειται για την Ευρώπη, πρόκειται για την ηθική τάξη», επισήμανε ο Φρανσουά Ολάντ και προσέθεσε «νομικώς είναι δυνατό, αλλά ηθικώς είναι απαράδεκτο». Ομως λάβρος εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος και έναντι του υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πρόσφατα άφησε να διαφανούν οι φιλοδοξίες που έχει για την προεδρία. «Σε μία κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρχουν προσωπικές πρωτοβουλίες και ακόμη περισσότερο δεν μπορεί να υπάρχουν προεδρικές βλέψεις», τόνισε ο Ολάντ. «Ο σεβασμός αυτών των κανόνων σημαίνει ότι παραμένεις στην κυβέρνηση και η έλλειψη σεβασμού ότι φεύγεις».

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Οικονομίας δέχεται βέλη. Πριν από μερικές ημέρες, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κατακεραύνωσε τον συνάδελφό του λέγοντας ότι δημιουργεί, λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, «κλίμα που επιδεινώνεται από την ασάφεια» και υπαινίχθηκε ότι ο Μακρόν δεν κατάφερε να εκπληρώσει το καθήκον του να «επιδεικνύει υπευθυνότητα» σε μια χώρα κλονισμένη από τις επιθέσεις των ισλαμικών τρομοκρατών. Ο Εμανουέλ Μακρόν, την Τρίτη, κατά την πρώτη συγκέντρωση μετά την ίδρυση του πολιτικού του κινήματος, ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ολάντ, που τον ενέταξε στην κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2014 και έσπευσε να περιγράψει μια χώρα όπου υπήρξαν υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν. Επίσης εξέφρασε τη λύπη του επειδή δεν κατάφερε να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που ήλπιζε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή