Αλλάζει άρδην η βρετανική κυβέρνηση

Αλλάζει άρδην η βρετανική κυβέρνηση

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάθεση καίριων υπουργείων σε υπερασπιστές του Brexit και ο εξοστρακισμός πολλών υποστηρικτών του Ντέιβιντ Κάμερον είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης που σχημάτισε η Τερέζα Μέι. Μετά τον διορισμό-έκπληξη του Μπόρις Τζόνσον στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας ενέταξε χθες στην κυβέρνησή της άλλους δύο προβεβλημένους θιασώτες της εξόδου από την Ε.Ε: τον έμπιστό της Κρις Γκρέιλινγκ, στον οποίο ανέθεσε το υπουργείο Μεταφορών, και την ανθυποψήφιά της, μέχρι την περασμένη Δευτέρα, για την ηγεσία των Συντηρητικών Αντρεα Λίντσομ, η οποία αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Γεωργίας. Στον σκληρό πυρήνα του Brexit περιλαμβάνονται επίσης ο υπουργός… Αποδέσμευσης από την Ε.Ε. Ντέιβιντ Ντέιβις και ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ.

Μία ημέρα μετά την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, του πιο δυναμικού υποστηρικτή της παραμονής στην Ε.Ε. στη μάχη του δημοψηφίσματος, δύο ακόμη σύμμαχοι του Ντέιβιντ Κάμερον οδηγήθηκαν εκτός υπουργικού συμβουλίου: η υπουργός Παιδείας Νίκι Μόργκαν και ο υπουργός Εργασίας Στίβεν Κραμπ, ανθυποψήφιος και αυτός της Μέι στην κούρσα για τη διαδοχή. Στις ηχηρές «καρατομήσεις» περιλαμβάνεται και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, στενός φίλος του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος συμπαρατάχθηκε με τον Τζόνσον στη μάχη του Brexit, για να τον προδώσει και αυτόν στην κούρσα της διαδοχής, προκαλώντας τελικά μεγάλες εχθρότητες σε όλες τις πτέρυγες των Συντηρητικών.

Από τα στελέχη της κυβέρνησης Κάμερον που επιβίωσαν με την ηγεσία της Τερέζα Μέι ξεχωρίζουν ο υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον, που κράτησε το χαρτοφυλάκιό του, και ο μέχρι προχθές υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος μετακόμισε στο υπουργείο Οικονομικών, με βασική αποστολή να καθησυχάσει τις αγορές για τους φόβους του Brexit.

Στη δύσκολη αυτή προσπάθεια αφιέρωσε ολόκληρη τη χθεσινή του ημέρα ο Χάμοντ με σειρά συνεντεύξεων, όπου διεμήνυσε ότι «η Βρετανία είναι ανοικτή στους επιχειρηματίες και δεν γυρνάει την πλάτη της στον κόσμο», διαβεβαιώνοντας ότι οι όποιες αναταράξεις, την επαύριο του δημοψηφίσματος, είναι παροδικές και αντιμετωπίσιμες.

Στο μεταξύ, οι εταίροι της Βρετανίας, και στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού, προσπαθούν ακόμη να «χωνέψουν» τον διορισμό στο υπουργείο Εξωτερικών του ήκιστα διπλωμάτη Μπόρις Τζόνσον, ενός πολιτικού που πολύ πρόσφατα παραλλήλιζε την Ε.Ε. με τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ, ενώ καυτηρίαζε τον «ημι-Κενυάτη» Μπαράκ Ομπάμα για την «ενστικτώδη απέχθειά του προς τη Βρετανική Αυτοκρατορία».

Η πιο ωμή αντίδραση στον διορισμό του Τζόνσον ήρθε από το Παρίσι. «Δεν ανησυχώ καθόλου για τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά στη διάρκεια της καμπάνιας για το δημοψήφισμα είπε πολλά ψέμματα στον βρετανικό λαό και σήμερα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Τζόνσον δήλωσε ότι έλαβε επιστολή από τον Ερό, με την οποία ο Γάλλος ομόλογός του εξέφραζε τη βούλησή του να συνεργαστεί μαζί του για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Τα συγχαρητήρια της Ουάσιγκτον διαβίβασε στον Τζόνσον ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, υπογραμμίζοντας «την υποστήριξη των ΗΠΑ για μια λογική και μετρημένη προσέγγιση της διαδικασίας του Brexit». Συγκαταβατικός, παρά τα δηλητηριώδη σχόλια του Τζόνσον εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν, εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δηλώνοντας ότι «το βάρος των καθηκόντων του θα τον αναγκάσει, πιθανότατα, να υιοθετήσει άλλη, πιο διπλωματική γλώσσα».

Στο μεταξύ, ο βουλευτής των Εργατικών Οουεν Σμιθ, ένας εκ των δύο στελεχών που διεκδικούν την αρχηγία του κόμματος σε σύγκρουση με τον ευρέως αμφισβητούμενο ηγέτη του Τζέρεμι Κόρμπιν, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής και δεύτερου δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας που θα κλείσει η κυβέρνηση Μέι με τους Ευρωπαίους για τους όρους του Brexit. Ο Σμιθ, όπως και η δεύτερη ανθυποψήφια του Κόρμπιν Αντζελα Ιγκλ συγκαταλέγονται στους ένθερμους υποστηρικτές της παραμονής στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή