Η Μέρκελ καλεί την Τερέζα Μέι για συνομιλίες

Η Μέρκελ καλεί την Τερέζα Μέι για συνομιλίες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τα συγχαρητήριά της στη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι έδωσε αργά προχθές το βράδυ τηλεφωνικώς η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ. «Και οι δύο συμφώνησαν ότι η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί στο πνεύμα των εμπεδωμένων φιλικών σχέσεων των δύο χωρών και κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Χθες, από το Κιργιζιστάν, η Μέρκελ δήλωσε ότι προσβλέπει στη συνεργασία με τη Μέι και ότι της απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί το Βερολίνο, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τον διορισμό του Μπόρις Τζόνσον στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Πιστεύω ότι η δουλειά μας είναι να συνεργαζόμαστε στενά με τις κυβερνήσεις των φιλικών χωρών», δήλωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε: «Ο κόσμος έχει αρκετά προβλήματα και πρέπει να προωθήσουμε τη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική, όπως κάναμε πάντα στη συνεργασία μας με τη Βρετανία».

«Ο διορισμός του Μπόρις Τζόνσον αποτελεί, υπό κάθε έννοια, ένα σαφές μήνυμα της πρωθυπουργού Μέι ότι λαμβάνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σοβαρά υπόψη της και ότι θέλει να υλοποιήσει το Brexit. Γι’ αυτό και καθιστά υπεύθυνο ως υπουργό τον υπέρμαχο του Brexit», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τόνισε ότι περιμένει πλέον την υποβολή του αιτήματος εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση το συντομότερο δυνατό.

Αρνητικά για την υπουργοποίηση του Τζόνσον ήταν τα σχόλια σύσσωμου του γερμανικού Τύπου, που κυκλοφόρησε χθες με τίτλους όπως «Ξαφνικά διπλωμάτης». «Ακούγεται τρελό, αλλά τουλάχιστον θα αναλάβει τώρα την ευθύνη», έγραψε το Spiegel στην ιστοσελίδα του, παρομοιάζοντας τον Τζόνσον «πιτσιρικά που πλακώνεται στο ξύλο».

Τέλος, έκκληση να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες του Brexit, απηύθυναν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και των ΗΠΑ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Τζακ Λιου μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στο Βερολίνο. Το θέμα είναι να φροντίσουμε ώστε οι συνέπειες «για τη Βρετανία, για το υπόλοιπο της Ευρώπης, για τη Γερμανία και για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας να είναι όσο το δυνατόν θετικές και όσο το δυνατόν λιγότερο αρνητικές», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή