Ταυτοποιήθηκε ο δράστης του μακελειού στη Νίκαια

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης του μακελειού στη Νίκαια

6' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτροπιασμό και αγανάκτηση προκάλεσε στην παγκόσμια κοινή γνώμη η σφαγή δεκάδων ανθρώπων στη Νίκαια, την ημέρα που η Γαλλία γιόρταζε την εθνική της εορτή, τιμώντας την άλωση της Βαστίλλης, κάτω από τις σημαίες της Ελευθερίας, της Αδελφοσύνης και της Ισότητας.

Τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 10 παιδιά και έφηβοι, ενώ 18 άλλοι νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση ύστερα από την κατά τα φαινόμενα τρομοκρατική επίθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία, οκτώ μήνες μετά το μακελειό που προκάλεσε το Ισλαμικό Κράτος στο Παρίσι, όταν 130 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Δύο Αμερικανοί πολίτες και μία Ρωσίδα φοιτήτρια περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών.

Λίγο πριν από τις 11.00 μ.μ. (τοπική ώρα), το βράδυ της Πέμπτης 14 Ιουλίου, στην Προμενάντ ντεζ Ανγκέ, παραλιακή της Νίκαιας, που ήταν γεμάτη από οικογένειες Γάλλων και τουριστών που μόλις είχαν παρακολουθήσει το φαντασμαγορικό θέαμα με πυροτεχνήματα, προς τιμήν της εθνικής εορτής, ξαφνικά ένα λευκό φορτηγό 19 τόνων άρχισε μια τρελή κούρσα, παρασύροντας στο διάβα του αθώους πολίτες και γεμίζοντας τη λεωφόρο με διαμελισμένα πτώματα. Ο ένοπλος οδηγός του άνοιξε πυρ και διήνυσε απόσταση δύο χιλιομέτρων, κάνοντας ζιγκ ζαγκ με προφανή στόχο να μεγιστοποιήσει τις απώλειες, προτού εξουδετερωθεί από τα πυρά αστυνομικών, οι οποίοι τον τραυμάτισαν θανάσιμα. Σκηνές φρίκης και πανικού διαδραματίζονταν στη δημοφιλή λεωφόρο της Νίκαιας, καθώς έντρομοι διαβάτες έτρεχαν προς τη θάλασσα για να ξεφύγουν από τη μανία του δολοφόνου, ενώ άλλοι κλείνονταν στις τουαλέτες παρακείμενων ξενοδοχείων.

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε χθες επίσημα από τις Αρχές. Πρόκειται για τον 31χρονο Τυνήσιο Μοχάμεντ Λαχουαϊέτζ Μπουχλέλ, χωρισμένο με παιδιά, η πρώην σύζυγος του οποίου συνελήφθη και ανακρίνεται. Είχε καταδικαστεί για μικροαδικήματα, αλλά δεν ήταν γνωστός στις Αρχές για συμπάθειες προς ακραίους ισλαμιστές, ενώ οι γείτονές του τον περιέγραφαν ως εξαιρετικά μοναχικό και μάλλον δυσάρεστο άτομο. Στο φορτηγό του βρέθηκαν μια σκάρτη χειροβομβίδα και πλαστικά όπλα. Τόσο το είδος της επίθεσης όσο και η χρονική στιγμή της εκτέλεσής της προδιαθέτουν για τρομοκρατική ενέργεια. Οταν έκλειναν αυτές οι σελίδες, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, ενώ οι γαλλικές αρχές ερευνούσαν το ενδεχόμενο να είχε ο δράστης συνεργούς.

Ανησυχία

Η σφαγή στη Νίκαια βύθισε και πάλι στο πένθος και την ανησυχία μια Γαλλία, που μόλις ετοιμαζόταν να αναπνεύσει με μια σχετική, έστω, ανακούφιση. Λίγες μέρες νωρίτερα, την περασμένη Κυριακή, είχε ολοκληρωθεί χωρίς απρόοπτα το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που φιλοξενήθηκε από τη Γαλλία, μια διοργάνωση για την οποία πολλοί φοβούνταν ότι θα μπορούσε να δελεάσει τζιχαντιστές να προχωρήσουν σε απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων. Λίγες ώρες πριν από τη σφαγή στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ είχε προαναγγείλει την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, η οποία επιβλήθηκε μετά το λουτρό αίματος του περασμένου Νοεμβρίου, περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός. Μετά τη φρικτή νύχτα της 14ης Ιουλίου στη Νίκαια, οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας, ήδη υπό έντονη πίεση, καθώς βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή από τον Ιανουάριο του 2015 και τις επιθέσεις στο περιοδικό Charlie Hebdo και σε εβραϊκό παντοπωλείο του Παρισιού, θα υποχρεωθούν να περάσουν άλλο ένα, πολύ ανήσυχο καλοκαίρι. Από την πλευρά τους, οι διωκτικές αρχές θα χρειαστεί να απαντήσουν πώς έγινε δυνατό να περάσει ένα ογκώδες φορτηγό, μέρα εθνικής εορτής, σε μια κεντρική λεωφόρο όπου ρητά απαγορευόταν η κυκλοφορία και πώς ο οδηγός του κατάφερε να διανύσει δύο χλμ. προτού ακινητοποιηθεί.

Τριήμερο πένθος κήρυξε ο Ολάντ

«Η Γαλλία κατακλύζεται από θλίψη για τη νέα αυτή τραγωδία. Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς την τρομοκρατική φύση αυτής της επίθεσης», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ στο πρώτο τηλεοπτικό του μήνυμα προς το έθνος, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Σε αυτό το μήνυμα, ο Γάλλος ηγέτης ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει, κατά τρεις ακόμη μήνες, την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ότι θα ανακαλέσει εφέδρους ώστε να ελαφρύνει το βάρος που επωμίζονται, τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας για την περιφρούρηση της δημόσιας ασφάλειας. Τέλος, δεσμεύθηκε ότι η Γαλλία «θα ενισχύσει περαιτέρω τη δράση της στη Συρία και στο Ιράκ», στο πλαίσιο του αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας.

Χθες το μεσημέρι, ο Φρανσουά Ολάντ επισκέφθηκε τη Νίκαια για να διαμορφώσει ιδίαν άποψη για το συμβάν και επισκέφθηκε τραυματίες στο Νοσοκομείο Παστέρ. Πριν από την αρχηγό του κράτους, είχαν φτάσει στη Νίκαια ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος συντονίζει τις έρευνες των διωκτικών αρχών. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 11 Ιουλίου, ο κ. Καζνέβ είχε συγχαρεί τις αρχές ασφαλείας για την ομαλή διεξαγωγή του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, χωρίς να παραλείψει να τις προειδοποιήσει ότι «η απειλή τρομοκρατικού πλήγματος παραμένει στην ημερήσια διάταξη» και ότι θα χρειαστεί η αυξημένη επαγρύπνησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Με απόφαση του Φρανσουά Ολάντ, κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα, από σήμερα Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα.

Ομόθυμη καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα

Αλληλεγγύη προς τον γαλλικό λαό, αποφασιστικότητα στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και έκτακτα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή ανάλογων επιθέσεων: σ’ αυτό το τρίπτυχο συμπυκνώνεται η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στη νέα τραγωδία που έπληξε τη Γαλλία.

Σημειώνοντας ότι η «κατά τα φαινόμενα τρομοκρατική» επίθεση στη Νίκαια έλαβε χώρα την ημέρα της εθνικής επετείου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξήρε «την εξαιρετική ανθεκτικότητα και τις δημοκρατικές αξίες που έκαναν τη Γαλλία πηγή έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δύο υποψήφιοι διάδοχοί του, με τη Χίλαρι Κλίντον να διακηρύσσει ότι οι Ην. Πολιτείες και η Γαλλία «δεν θα εκφοβισθούν» από τους τρομοκράτες και τον Ντ. Τραμπ να αποφαίνεται ότι «πρόκειται για πόλεμο, που έρχεται από τις πιο διαφορετικές κατευθύνσεις».

«Αγαπητέ Φρανσουά, η Ρωσία γνωρίζει τι σημαίνει τρομοκρατία, όπως γνωρίζει τις απειλές που δημιουργεί για όλους μας», τονίζει στο προσωπικό του μήνυμα προς τον Γάλλο ομόλογό του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας την ανάγκη «να εξαλείψουμε τους μαχητές τους και τους ιδεολογικούς καθοδηγητές τους, όπου κι αν κρύβονται».

Συσκέψεις ασφαλείας

Στο μεταξύ, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Βρετανία, τέσσερις χώρες που συνορεύουν με τη Γαλλία, πραγματοποίησαν ανωτάτου επιπέδου συσκέψεις ασφαλείας για την επισκόπηση της κατάστασης και την αποτροπή παρόμοιων επιθέσεων. Στο Βέλγιο, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Μάρτιο, ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ προανήγγειλε αυξημένα μέτρα ασφαλείας ενόψει της εθνικής εορτής της 21ης Ιουλίου. Εκτακτη σύγκληση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων COBRA διέταξε η Τερέζα Μέι. Στο μήνυμά της για την επίθεση, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε: «Αν, όπως φοβόμαστε, πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, τότε θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να νικήσουμε αυτούς τους βάρβαρους δολοφόνους, που θέλουν να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας». Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο προανήγγειλε ο δήμαρχος της πόλης, Σαντίκ Χαν. Την αμέριστη αλληλεγγύη της Γερμανίας εξέφρασε, από τη μακρινή Μογγολία, η Αγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η χώρα της «στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα του οποίου επλήγη πρόσφατα από πολύνεκρη επίθεση, πιθανόν του ISIS, στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, δεν απέφυγε, παράλληλα με τη συμπάθεια που εξέφρασε στον γαλλικό λαό, να αφήσει αιχμές για την πολιτική της Δύσης στο Κουρδικό. «Ελπίζουμε ότι εκείνοι που εμφανίζουν ασυνέπεια απέναντι στο πρόβλημα της τρομοκρατίας να βγάλουν τα αναγκαία διδάγματα από την τελευταία επίθεση στη Γαλλία», σημειώνει στο σχετικό του μήνυμα.

Ομόθυμη ήταν η καταδίκη της επίθεσης από τις πολιτικές και θρησκευτικές ηγεσίες των αραβικών και μουσουλμανικών κρατών, ενώ μηνύματα καταδίκης εξέδωσαν το Βατικανό και η Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή