Ιρακινοί διαδήλωσαν στη Βαγδάτη κατά της διαφθοράς

Ιρακινοί διαδήλωσαν στη Βαγδάτη κατά της διαφθοράς

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Χιλιάδες Ιρακινοί αψήφησαν τις προειδοποιήσεις των Αρχών και πραγματοποίησαν χθες διαδήλωση στην καρδιά της Βαγδάτης, ανανεώνοντας τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για τη διενέργεια μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς και του θρησκευτικού διχασμού. Αν και οι διαδηλώσεις του περασμένου έτους προκάλεσαν επανειλημμένες υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε, καθώς εκείνοι ακριβώς που μπορούν να φέρουν εις πέρας τις αλλαγές αυτές επωφελούνται από το υπάρχον σύστημα. Ο λαϊκιστής σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της διαδήλωσης, έκανε μια σύντομη εμφάνιση στην πλατεία Ταχρίρ, που ήταν κατάμεστη από σημαιοφόρους υποστηρικτές του. Οι συμμετέχοντες προσπάθησαν να τον πλησιάσουν, αλλά εκείνος έφυγε γρήγορα και οι δηλώσεις του διαβάστηκαν από άλλον ομιλητή.

Ο Σαντρ ζήτησε μέτρα όπως αποπομπή και παραπομπή στη Δικαιοσύνη διεφθαρμένων αξιωματούχων, τερματισμό των ποσοστώσεων με βάση τα θρησκευτικά πιστεύω για τη διανομή των κυβερνητικών θέσεων και σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις προγραμματίζουν την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας τους στο Ιράκ, πέραν της αύξησης των στρατιωτών που έχει ήδη ανακοινωθεί, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των πολεμικών επιχειρήσεων κατά του Ι.Κ. Αυτό δηλώνει ο διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Τζόζεφ Βότελ. «Καθώς συνεχίζουμε την αποστολή μας, νομίζω ότι θα ζητήσουμε την ενίσχυση των δυνάμεών μας», τόνισε, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή