H Vintage εκδοχή των ειδήσεων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eίναι γνωστό ότι η έλευση των νέων τεχνολογιών διευκολύνει αλλά και κατέληξε να επιβάλλει την άμεση ενημέρωση και συχνά την απευθείας μετάδοση των γεγονότων όπως αυτά συμβαίνουν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αν και γενικώς αυτό θεωρείται κάτι θετικό, αυτές οι νέες τεχνολογίες έχουν και τους πολέμιούς τους, αυτούς που κατά μία έννοια παραμένουν ρομαντικοί και ακολουθούν έναν παραδοσιακό, ή τουλάχιστον πιο παραδοσιακό, τρόπο ενημέρωσης. Και αυτοί οι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν χρήση της τεχνολογίας και να απολαύσουν την ειδησεογραφία, αλλά αυτή τη φορά με ένα περισσότερο παλαιομοδίτικο τρόπο.

Η βρετανική εταιρεία Vintage News έντυσε τους παρουσιαστές και τους ρεπόρτερ δημοσιογράφους με ρούχα που ανήκουν στις εποχές του 1920 και του 1930 και εξόπλισε τους τεχνικούς με κάμερες και άλλα τεχνικά μέσα που ανήκαν σε εκείνη την περίοδο, τουλάχιστον εμφανισιακά και αποφάσισε να παρουσιάζει ειδήσεις και εκπομπές με έναν πιο ρομαντικό τρόπο.

Η ιδέα, στην πραγματικότητα, γεννήθηκε πριν από επτά χρόνια από τον Κίραν Σπούνερ, ο οποίος όπως είχε δηλώσει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αν και δεν είχε καμία επαφή με φωτογραφικές και κινηματογραφικές μηχανές εποχής, χρειάστηκε να εκπαιδευθεί συστηματικά προκειμένου να αντεπεξέλθει στα νέα του καθήκοντα.

Το Vintage News σήμερα έχει ποικίλη θεματογραφία και παρουσιάζει, κατά κύριο λόγο, τις ειδήσεις από τη λεγόμενη «vintage» σκηνή της Βρετανίας. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα μέσω του YouTube, των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook και το Twitter, αλλά και στην ηλεκτρονική διεύθυνση vintagenews.tv

«Η μοντέρνα τεχνολογία είναι καταπληκτική. Δεν μπορώ επ’ ουδενί λόγο να την κατηγορήσω για κάτι, αλλά η αλήθεια είναι ότι χάνουμε τόσα πολλά από την ατμόσφαιρα και το κλίμα εκείνης της παλαιότερης εποχής», τόνισε ο Σπούνερ μιλώντας σε ειδησεογραφική εκπομπή του Euronews.

Ωστόσο η υπηρεσία Vintage News δεν είναι αποκλειστικά και μόνο μια ρομαντική και παλαιομοδίτικη προβολή των ειδήσεων. Είναι πολλά περισσότερα και συνδυάζει τις ειδήσεις, την υποκριτική αλλά και την αναπαράσταση κάποιων γεγονότων αλλά και παραστάσεων. Οι ρεπόρτερ δημοσιογράφοι εμφανίζονται με το ρετρό αμάξι τους, ένα Morris 10 του 1934, το οποίο αποκαλούν Μπέτσι. Σε κάθε περίσταση δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα. Επίσης, εκτός από τη μετάδοση των ειδήσεων, οι δημοσιογράφοι βγάζουν φωτογραφίες και γράφουν και στο σχετικό μπλογκ.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να κινηματογραφούμε μηνιαία και ετήσια γεγονότα. Οταν όμως ο κόσμος βλέπει την παρουσίαση των ειδήσεών μας, μπορεί να αποφασίσει να ασχοληθεί και με ένα επόμενο θέμα, αλλά κυρίως να καταλάβει τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε και ποιος είναι ο στόχος μας», καταλήγει ο Σπούνερ. Είναι βέβαιο ότι ένα ταξίδι στο παρελθόν μοιάζει να απαλύνει τις πληγές που ανοίγει σε πολλές περιπτώσεις η σύγχρονη ειδησεογραφία και σε αυτή την ανάγκη πιο ήπιων ερεθισμάτων μπορεί να οφείλεται η μεγάλη επιτυχία των Vintage News.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή