Πρόβλημα για τον Σι Τζινπίνγκ

Πρόβλημα για τον Σι Τζινπίνγκ

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σοκ από την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου ενδέχεται να επηρεάσει την εσωτερική πολιτική στην Κίνα. Ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, κατέστησε την υπεράσπιση των θαλάσσιων κυριαρχικών δικαιωμάτων κεντρικό στοιχείο στο αφήγημα του Κομμουνιστικού Κόμματος ότι αποκατέστησε τη διεθνή ισχύ της Κίνας, ύστερα από μακρά περίοδο ταπεινώσεων από τις μεγάλες δυνάμεις. Κάθε αμφισβήτηση αυτού του αφηγήματος θεωρείται στο Πεκίνο ως πρόκληση για την εξουσία του κόμματος.

Το πρωί της Τετάρτης άρχισε να κλιμακώνεται στην Κίνα η προπαγανδιστική εκστρατεία εναντίον της δικαστικής απόφασης, με όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης να διατυμπανίζουν ότι η κυβέρνηση θα αψηφήσει την απόφαση και θα προασπίσει τα κινεζικά συμφέροντα. «Δεν διεκδικούμε σπιθαμή ξένης γης, αλλά και δεν θα εγκαταλείψουμε σπιθαμή κινεζικού εδάφους» έγραφε στο κύριο άρθρο της η Λαϊκή Ημερησία, όργανο του ΚΚ Κίνας. Ορισμένοι αναλυτές πιθανολογούσαν ότι η κινεζική ηγεσία ενδέχεται να απαντήσει με στρατιωτικά γυμνάσια στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Πάντως, ο νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουάρτε, διεμήνυσε ότι θα είναι περισσότερο συνεργάσιμος με την Κίνα από τον προκάτοχό του, Μπενίνιο Ακίνο, επί των ημερών του οποίου ξεκίνησε η δικαστική προσφυγή της χώρας στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης. Η προσφυγή έγινε το 2013 και αμέσως μετά την κατάθεσή της, η Κίνα άρχισε να φτιάχνει τεχνητά νησιά στο αρχιπέλαγος Σπράτλι, μεγάλο μέρος του οποίου διεκδικείται από τις Φιλιππίνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή