Σαχίν Αλπάι στην «Κ»: «Ο Ερντογάν επανέφερε τον στρατό στα πολιτικά πράγματα»

Σαχίν Αλπάι στην «Κ»: «Ο Ερντογάν επανέφερε τον στρατό στα πολιτικά πράγματα»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ημέρα της κυβερνητικής εφόδου στα γραφεία της Zaman που είχε χαρακτηριστεί «μαύρη μέρα» για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, είχε δηλώσει ότι ο Ερντογάν μετατρέπει την Τουρκία σε «δικτατορία του τρίτου κόσμου». Σήμερα, ο Σαχίν Αλπάι, βετεράνος πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος στη (φιλογκιουλενική) Zaman και στην Today΄s Zaman πιστεύει ότι απλώς είχε δίκιο.

 Όπως λέει στην «Κ», «εδώ και χρόνια έλεγα ότι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ο Ερντογάν σε αυτή τη χώρα είναι να ξαναφέρει τον στρατό στα πολιτικά πράγματα». Επιρρίπτει μάλιστα στον Τούρκο πρόεδρο την ευθύνη για το γεγονός ότι, όπως σημειώνει, κατάφερε να διχάσει «όχι μόνο το έθνος, αλλά και τον στρατό». Το επόμενο στάδιο, συνεχίζει, είναι «να διχάσει τη χώρα, εκτός αν με κάποιο τρόπο αυτό αποφευχθεί».

Πιστεύει ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν «ερασιτεχνική» και ότι ο μόνος νικητής από την όλη υπόθεση θα είναι ο Ερντογάν που θα ενισχύσει τη θέση του. Όσο για την επόμενη μέρα, κανένας δεν ξέρει. «Αυτοί είναι πολύ άσχημοι καιροί για την Τουρκία», σχολιάζει ο Αλπάι, ο οποίος έχει ζήσει όλη την ταραχώδη ιστορία της από τη δεκαετία του ΄70.

Οι παππούδες του Αλπάι επέστρεψαν από την Ελλάδα στην Τουρκία με τις ανταλλαγές πληθυσμών. Οι γονείς του ήταν κεμαλιστές. Ο ίδιος ήταν αντίθετος με τις αντιδημοκρατικές τακτικές του Στρατού και τα απανωτά πραξικοπήματα. Το 2002, όταν ο Ταγίπ Ενρτογάν ήρθε στο προσκήνιο, είχε γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Μια νίκη για τη Δημοκρατία». Ήταν η εποχή που οι περισσότεροι Τούρκοι φιλελεύθεροι συντάχθηκαν με τον Ερντογάν γιατί πίστευαν ότι είχε ένα σοβαρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα παραμέριζε τον Στρατό, θα εκδημοκράτιζε την Τουρκία και θα την έφερνε πιο κοντά στην Ευρώπη. Όμως, διαψεύστηκαν. Και τώρα, τι; «Οι δημοκράτες πρέπει οπωσδήποτε να επιμείνουν σε δημοκρατικά, μη βίαια μέσα αντίστασης, να είναι απέναντι στο PKK, το ISIS ή τα στρατιωτικά πραξικοπήματα. Αλλά το να είσαι αντίθετος στα πραξικοπήματα εναντίον αυτής της κυβέρνησης δεν σημαίνει καθόλου ότι υπερασπίζεσαι τη δημοκρατία στην Τουρκία. Αυτή έχει εκλείψει προ πολλού», απαντά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή