«Εβλεπα μπροστά μου το τρελό φορτηγό…»

«Εβλεπα μπροστά μου το τρελό φορτηγό…»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ημέρες μετά το μακελειό της Νίκαιας, η Γαλλία βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, εθνικό πένθος κηρύχθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και το κλίμα έχει και πάλι βαρύνει πολύ. Υπάρχουν πόνος, θλίψη και δάκρυα, για την απώλεια όλων εκείνων των αθώων που βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη Νίκαια, προκειμένου να γιορτάσουν και να παρακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα της 14ης Ιουλίου στην περίφημη Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, την παραλιακή λεωφόρο που είναι το θέλγητρο της πόλης.

Βέβαια υπάρχει και διάχυτος ο θυμός, χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν πώς οι τρομοκράτες ήταν σε θέση να χτυπήσουν και πάλι τη Γαλλία, ενώ η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης ήδη από τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015.

Ο Ελληνας μάρτυρας

Ο Κονσταντέν Τρανακίδης είναι ελληνικής καταγωγής, ζει στη Νίκαια και αγνάντευε από το μπαλκόνι του τη θάλασσα, ενώ παρακολουθούσε τις εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής εορτής εκείνο το βράδυ. Στην συνέχεια, μας λέει, είδε τις πανικόβλητες κινήσεις του πλήθους και ξαφνικά πτώματα κάτω από το μπαλκόνι του.

«Ολα εξελίχθηκαν τόσο γρήγορα. Το τρελό φορτηγό κινείτο με πολύ μεγάλη ταχύτητα και μέσα σε διάστημα 30 δευτερολέπτων συνέθλιψε δεκάδες ανθρώπους. Η βοήθεια καθυστέρησε να φτάσει, όλοι ούρλιαζαν, ενώ η σύζυγός μου και εγώ ήμασταν στο τηλέφωνο για να κινητοποιήσουμε τα ασθενοφόρα», περιγράφει.

Οπως και εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι, έτσι και ο Κονσταντέν Τρανακίδης ήταν καθησυχασμένος τις τελευταίες εβδομάδες, αφού το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, που διοργανώθηκε από τη Γαλλία, κύλησε ομαλά και η τρομοκρατική απειλή απομακρύνθηκε για να δώσει τη θέση της στη γιορτή. Ωστόσο, αυτή η ηρεμία «τρίκλιζε».

Η κυβέρνηση, όπως και όλοι οι Γάλλοι, γνωρίζουν ότι η χώρα τους αποτελεί μόνιμο στόχο του ισλαμικού κράτους. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων ή των συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης δεν έγινε σεβαστή τους τελευταίους μήνες και η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε τα μέτρα που είχε λάβει. Αυτό ήταν ένα λάθος.

Ομως, το πραγματικό πρόβλημα στη Γαλλία ήταν και παραμένει ο γραφειοκρατικός λαβύρινθος, σε ό,τι αφορά τη μετάδοση των πληροφοριών από υπηρεσία σε υπηρεσία και τις συναρμοδιότητές τους, που μπλέκουν σε ένα απίστευτο κουβάρι: αστυνομία, δικαιοσύνη, τελωνεία… Συνολικά, δέκα φορείς υπεύθυνοι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε κάθε επίπεδο:

– Δύο υπό την εποπτεία του υπουργείου Αμυνας.

– Εξι υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών.

– Δύο υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας.

«Αυτή η έκρηξη συναρμοδιότητας των υπηρεσιών είναι επιζήμια για τη Γαλλία», εξηγεί ο γερουσιαστής Φιλίπ Ντομινάτι, ο οποίος ήδη κατέθεσε μια έκθεση, επικρίνοντας αυτήν την κακοδιαχείριση.

Επίσης, σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η ροή των πληροφοριών είναι αργή εξαιτίας της γραφειοκρατίας και ανεπαρκώς προστατευμένη. Τέλος, υπάρχουν πολύ λίγοι επιτόπιοι πράκτορες και πανεπιστημιακοί εμπειρογνώμονες στη γλώσσα ή την κρυπτογραφία. Η κυβέρνηση θέλει τώρα να ομαδοποιήσει όλες αυτές τις υπηρεσίες το ταχύτερο δυνατόν. Το ερώτημα είναι εάν το εγχείρημα αυτό θα πραγματοποιηθεί γρήγορα, ειδικά όταν ο Γάλλος πρόεδρος Ολαντ λέει ότι η χώρα «δεν έχει τελειώσει με την τρομοκρατία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή