Τουρκία: Πώς ένα κινητό τηλέφωνο νίκησε τα τανκς

Τουρκία: Πώς ένα κινητό τηλέφωνο νίκησε τα τανκς

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κινητό τηλέφωνο Fima Time της τηλεπαρουσιάστριας του CNN TURK έγραψε ιστορία χθες το βράδυ και είναι βέβαιο πως θα πιάσει πολλά λεφτά εάν η κάτοχός του το βγάλει σε δημοπρασία, εκτός και αν ο Ερντογάν προλάβει να το κατασχέσει και να το τοποθετήσει στο παλάτι του, για να το ασπάζεται καθημερινά μαζί με το Κοράνι..

Σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, μέσω της οθόνης του κινητού, ο Τούρκος ηγέτες ανέτρεψε τις κρίσιμες εκείνες μεταμεσονύκτιες ώρες τα δεδομένα καλώντας τους οπαδούς του, να βγουν στους δρόμους και να διώξουν τα τανκς των στασιαστών. Όπερ και εγένετο.

Αυτή, η κατ εκείνον, διαδικτυακή “συσκευή του διαβόλου”, ήταν που τον έσωσε και μαζί απέτρεψε την αιματοχυσία, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελισσόταν τα πράγματα, εάν δεν δινόταν η ευκαιρία στον Ερντογαν να απευθύνει μήνυμα στο λαό και να κινητοποιήσει τους πιστούς του. Γι αυτό και στα εγχειρίδια πολέμου ίσως να διδάσκεται στο μέλλον, το πως ένα κινητό τηλέφωνο νίκησε τα τανκς.

Όσοι κάνουν λόγο για πραξικόπημα-οπερέτα, επισημαίνουν την απρονοησία (;) των στασιαστών ν αφήσουν να λειτουργούν όλοι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, αντί κατεβάσουν τους “διακόπτες” σε ίντερνετ, τουϊτερ, κινητή τηλεφωνία κ.λ.π, βυθίσουν τη χώρα στο “σκοτάδι” της ενημέρωσης και να κρατήσουν ανοιχτά μόνο ελεγχόμενα από τους ίδιους κανάλια πληροφόρησης, για να κατευθύνουν την πληροφόρηση.

Σε όσους στρατιωτικούς και γνώστες της πολύπλοκης τουρκικής πραγματικότητας και αν έθεσε η “Κ” το ερώτημα γιατί μπορεί οι επίδοξοι πραξικοπηματίες να άφησαν εν λειτουργία τους τηλεοπτικούς σταθμούς δίνοντας στον Ερντογαν βήμα να ξεσηκώσει και να στρέψει εναντίον τους τούς οπαδούς του, η απάντηση ήταν “αυτό είναι ακατανόητο, το πρώτο που κάνεις όταν προβαίνεις σ ένα τέτοιο εγχείρημα, είναι να διακόψεις τις επικοινωνίες”.

Πολλά θα αποκαλυφθούν στο επόμενο διάστημα γι αυτό το πραξικόπημα, ή την απόπειρα πραξικοπήματος, για το γιατί έγινε και γιατί απέτυχε.

Στρατιωτικοί κύκλοι πάντως σε μια πρώτη προσέγγιση, επισήμαιναν την απουσία πειστικού αφηγήματος των εμπνευστών του, προς τον λαό, δεδομένους ότι ο Ερντογαν, η κυβέρνησή του και το κόμμα του, χαίρουν λαϊκής αποδοχής και ανήλθαν στην εξουσία με συντριπτικά ποσοστά, μέσω δημοκρατικών, διαδικασιών, δηλαδή εκλογών.

Οι ίδιοι έφεραν επ αυτού ως παράδειγμα τον βομβαρδισμό του κοινοβουλίου. “θα έλεγε κανείς πως θα ήταν κατανοητό να βομβαρδίσουν το χλιδάτο παλάτι με τα χίλια δωμάτια του Ερντογάν, ως συμβουλίου αυταρχισμού και απολυταρχίας. Ο βομβαρδισμός ΄όμως του κτιρίου του κοινοβουλίου τι συμβόλιζε; φαίνεται ότι ήταν ένα πραξικόπημα παρωδία”, παρατηρούσαν κάποιοι εξ αυτών.

“Πέραν αυτού, βομβαρδίζοντας το δημοκρατικά εκλεγμένα κοινοβούλιο τι ήθελαν να δείξουν, ποιο μήνυμα εξέπεμπαν; μεταξύ άλλων αυτό που πέτυχαν ήταν να εμφανιστούν ως εχθροί της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας γεγονός στο οποίο “πάτησε” ο Ερντογαν για να στγρεψει εναντίον του του πολίτες ενώ έβαλαν απέναντί τους την κεμαλική, κοσμική αντιπολίτευση ”, επισήμαιναν.    

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή