Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της Λουιζιάνα

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της Λουιζιάνα

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώην πεζοναύτης και βετεράνος του Ιράκ υπήρξε ο δράστης της δολοφονίας τριών αστυνομικών στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα την Κυριακή. Σύμφωνα με τα αμερικανικά στρατιωτικά αρχεία, ο Αφροαμερικανός Γκάβιν Λονγκ υπηρέτησε στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις από το 2005 μέχρι το 2010, φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του λοχία και από τον Ιούνιο του 2008 μέχρι τον Ιανουάριο του 2009 προσέφερε τις υπηρεσίες του στο Ιράκ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του του απονεμήθηκαν αρκετά μετάλλια, συμπεριλαμβανομένου ενός για καλή διαγωγή, ενώ του αποδόθηκαν τιμές κατά την αποστράτευσή του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Λονγκ ήταν επίσης ειδικός στα δίκτυα δεδομένων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του καριέρας.

Βάσει των έως τώρα στοιχείων, ο Λονγκ δεν είχε σχέσεις με καμία εξτρεμιστική οργάνωση, ωστόσο το 2015 επεδίωξε να αλλάξει νόμιμα το όνομά του σε Κόσμο Αουσάρ Σετεπένρα, ισχυριζόμενος ότι είναι μέλος του «Εθνους Ουασιτό», μιας ομάδας Αφροαμερικανών που διακηρύσσουν ότι είναι έθνος ιθαγενών Αμερικανών μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι κοινοποιήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαρτυρούν την οργή του για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών πολιτών από λευκούς αστυνομικούς, σε πολλές από τις οποίες στοχοποιεί ξεκάθαρα λευκούς πολίτες. Σε βίντεο που κοινοποίησε στις 10 Ιουλίου, μιλώντας στην κάμερα ο Λονγκ δήλωσε ότι έχει απηυδήσει με την κακομεταχείριση που υφίστανται οι μαύροι πολίτες στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι πορείες διαμαρτυρίας από μόνες τους δεν είναι αρκετές και ότι μόνο η βία και η οικονομική πίεση μπορούν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση. «Μόνο η βίαιη αντεπίθεση και τα λεφτά υπάρχουν, μόνο αυτά τους ενδιαφέρουν», ανέφερε στην κάμερα. Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου βίντεο ο Λονγκ δήλωσε ότι βρίσκεται στο Ντάλας τρεις μέρες μόλις μετά την αιματηρή επίθεση που άφησε νεκρούς πέντε αστυνομικούς, αναφέροντας επίσης ότι η αντεπίθεση είναι ο μόνος δρόμος, καθώς «είναι ο μόνος τρόπος που οδηγεί έναν νταή να σταματήσει». Επιπλέον, σε προηγούμενο βίντεο δηλώνει ότι εάν του συμβεί ποτέ οτιδήποτε, θέλει να είναι γνωστό ότι δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε οργάνωση ή ομάδα.

Η επίθεση έλαβε χώρα σε μια πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο των φυλετικών εντάσεων που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Αλτον Στέρλινγκ από αστυνομικό στις 5 Ιουλίου και οι ομοιότητές της με τις δολοφονίες αστυνομικών του Ντάλας στις 7 Ιουλίου είναι εμφανείς. Ντυμένος στα μαύρα και φέροντας επιπλέον πυρομαχικά, ο Λονγκ έστησε ενέδρα στους αστυνομικούς λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από το αρχηγείο της αστυνομίας της πρωτεύουσας της Λουιζιάνα σκοτώνοντας δύο αστυνομικούς και έναν βοηθό σερίφη και τραυματίζοντας άλλους τρεις αστυνομικούς, έναν εκ των οποίων σοβαρά, πριν σκοτωθεί ο ίδιος από αστυνομικά πυρά. Σύμφωνα με τον επιθεωρητή της αστυνομίας της Λουιζιάνα, συνταγματάρχη Μάικ Εντμονσον, είναι ξεκάθαρο ότι ο δράστης «αναζητούσε» αστυνομικούς, καθώς αυτό δείχνουν «οι κινήσεις, η κατεύθυνση και η προσοχή του». «Εστησε ενέδρα στους αστυνομικούς», δήλωσε ο Εντμονσον στο CNN.

Ο Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε την επίθεση, κάνοντας λόγο για «δειλό» χτύπημα και καλώντας να τεθεί τέλος στον κύκλο βίας που ξεκίνησε στις 5 Ιουλίου, υπογραμμίζοντας ότι τίποτα δεν δικαιολογεί τη βία εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου. «Είναι τόσο σημαντικό οι πράξεις και τα λεγόμενα καθενός να επικεντρωθούν στην ενότητα της χώρας και όχι στον περαιτέρω διχασμό της» ανέφερε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε εμπρηστική ρητορική και απρόσεκτες κατηγορίες με πολιτικά κίνητρα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να χαμηλώσουμε τους τόνους μας και να ανοίξουμε τις καρδιές μας, όλοι μας». Το συμβάν σχολιάστηκε και από τους δύο υποψήφιους προέδρους των ΗΠΑ, οι υποψηφιότητες των οποίων θα επισημοποιηθούν τις προσεχείς μέρες. Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη λύπη του με κοινοποίησή του στο Facebook, ενώ η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι δολοφονίες είναι μια επίθεση εναντίον όλων μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή