«Οι Ελληνες θα καταλάβετε καλύτερα»

«Οι Ελληνες θα καταλάβετε καλύτερα»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εσείς στην Ελλάδα, έχετε ιστορικές εμπειρίες και θα μας καταλάβετε καλύτερα από ό,τι οι Αμερικανοί ή οι Ευρωπαίοι. Αν κάποιοι επίορκοι στρατιωτικοί επιχειρήσουν πραξικόπημα, τότε η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί με ταχύτητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα για να τους συντρίψει και να αποθαρρύνει ανάλογες προσπάθειες στο μέλλον. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μεταφράζεται ως εκστρατεία εναντίον των δημοκρατικών δικαιωμάτων ή αυταρχισμό».

Με αυτά τα λόγια απαντά η Ζεϊνάπ Τζέιν Κουντάρ, δημοσιογράφος της εφημερίδας Daily Sabah και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, στις αιτιάσεις των Δυτικών για «κυνήγι μαγισσών» του Ερντογάν την επαύριο του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνέντευξης που μας παραχώρησε, η κ. Κουντάρ πήρε αποστάσεις από τον Τούρκο υπουργό Εργασίας, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από τους στασιαστές. «Δεν κατηγόρησε ανοιχτά τις ΗΠΑ και εν πάση περιπτώσει ήταν μια μεμονωμένη φωνή», θα μας πει, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει: «Γεγονός είναι ότι οι Αμερικανοί περίμεναν να δουν αν πετύχει ή όχι το πραξικόπημα μέχρι να πάρουν καθαρή θέση, και αυτό δημιούργησε ορισμένο κλίμα στην κοινή γνώμη».

Ρωτήσαμε τη συνομιλήτριά μας πώς κρίνει τη στάση της Ελλάδας στο θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που μπήκαν παράνομα στη χώρα μας. «Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι συντρέχει σοβαρός λόγος για την έκδοσή τους, καθώς κατηγορούνται για συμμετοχή στη στάση. Θεωρώ υποδειγματική αυτήν τη συμπεριφορά και θα ευχόμουν οι ΗΠΑ να κινηθούν ανάλογα και να εκδώσουν στην Τουρκία τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ιθύνοντα νου του αποτυχημένου πραξικοπήματος, όπως έχουν υποχρέωση».

Οσο για τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, η κ. Κουντάρ θεωρεί ότι δεν κινδυνεύει άμεσα, από την πλευρά της Αγκυρας, αλλά προσθέτει: «Οι επιπλοκές οφείλονται κυρίως στις προϋποθέσεις για τη βίζα που θέτει η Ε.Ε., υποτιμώντας την απειλή που δέχεται η χώρα μας από την κάθε είδους τρομοκρατία – του ISIS, του ΡΚΚ και του δικτύου Γκιουλέν. Τα τελευταία γεγονότα έδειξαν πόσο δίκιο είχαμε να επιμείνουμε στο ζήτημα αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή