Στοιχεία για έκδοση Γκιουλέν στέλνει στις ΗΠΑ η Άγκυρα – Κινητικότητα και στα κατεχόμενα

Στοιχεία για έκδοση Γκιουλέν στέλνει στις ΗΠΑ η Άγκυρα – Κινητικότητα και στα κατεχόμενα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις φακέλους με αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος της Παρασκευής απέστειλε η τουρκική κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, καθώς η Άγκυρα ζητά την έκδοση του, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Θα παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία εάν το επιθυμούν», είπε ο Γιλντιρίμ ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τις ΗΠΑ να «σταματήσουν να προστατεύουν αυτό τον προδότη», αφού όπως σχολίασε κατά την ομιλία του προς τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) , η προέλευση του πραξικοπήματος είναι «ξεκάθαρη». Ο Γιλντιρίμ χαρακτήρισε το μετριοπαθές ισλαμιστικό κίνημα Χιζμέτ , του οποίου ηγείται ο Γκιουλέν, ως μία «παράλληλη τρομοκρατική οργάνωση» στην Τουρκία.

«Η 15η Ιουλίου απέδειξε ότι η δύναμη των τανκ νικήθηκε από τη δύναμη του λαού. Αυτό το έθνος αντλεί την ισχύ του από το λαό, όχι από τα τανκ», είπε ο Γιλντιρίμ απευθυνόμενος στους βουλευτές του AKP. «Αυτό το κοινοβούλιο έχει δει πολλά πραξικοπήματα, αλλά κανένα από αυτά δεν έριξε βόμβες στο κτήριο της Βουλής», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στα τρία στρατιωτικά πραξικοπήματα που έχουν λάβει χώρα στην Τουρκία από το 1960 έως το 1997.

«Κανένα από τα πραξικοπήματα δεν έστρεψε όπλα στο λαό, κανένα δεν τον βομβάρδισε», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός υπό τις συχνές επευφημίες των υποστηρικτών του κόμματος που παρακολουθούσαν την ομιλία, ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ δήλωσε από την πλευρά του ότι η Άγκυρα έχει ήδη καταθέσει αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν περισσότερα από αρκετά αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να αποδειχθεί η εμπλοκή του στη διοργάνωση του πραξικοπήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκιουλέν, πρώην στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999. Ο ίδιος έχει αρνηθεί την ανάμειξή του στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Έρευνα και στα κατεχόμενα

Οι εξελίξεις στην Άγκυρα επηρεάζουν και το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Όπως αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου, επικαλούμενη τον τουρκοκυπριακό τύπο, άγνωστοι επιχείρησαν να καταστρέψουν τεκμήρια και έγγραφα του Κινήματος Γκιουλέν στην περιοχή Γαλάτεια, στα Κατεχόμενα. Την πληροφορία επιβεβαιώνει και ο «δήμαρχος» της περιοχής.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγη ώρα, άγνωστοι πυρπόλησαν έγγραφα και σκληρούς δίσκους που εμπεριέχουν πληροφορίες που σχετίζονται με το Κίνημα Γκιουλέν. Η πυρκαγιά έλαβε διαστάσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής.

Τα τ/κ ηλεκτρονικά μέσα αναφέρουν ότι στην περιοχή μεταβαίνουν δυνάμεις της «αστυνομίας». Η όλη εξέλιξη έρχεται την στιγμή που τ/κ μέσα ενημέρωσης, που διατηρούν σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση, ξεκινούν έκτακτες εκπομπές που εστιάζουν στην δράση της Οργάνωσης Γκιουλέν στα Κατεχόμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή