ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 2.500 μετανάστες διασώθηκαν ανοικτά των ακτών της Λιβύης

pano-apo-2-500-metanastes-diasothikan-anoikta-ton-akton-tis-livyis-2143245

Πάνω από 2.500 μετανάστες διασώθηκαν από υπερφορτωμένα πλοιάρια στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης σήμερα, ενώ ανασύρθηκε η σορός ενός, ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας, καθώς οι διακινητές ανθρώπων που δρουν στη Λιβύη μοιάζουν να προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την ήρεμη θάλασσα και την καλοκαιρία.

Εκπρόσωπος του ιταλικού Λιμενικού Σώματος δήλωσε ότι οι διακινητές έστειλαν τουλάχιστον 26 πλεούμενα στην κατεύθυνση της Ιταλίας, άλλο ένα κύμα προσφύγων και μεταναστών που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία για να σωθούν από τους πολέμους και τη φτώχεια.

Τρία πλοία του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχαν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και περισυνέλεξαν πάνω από 1.000 ήδη ως τώρα, σύμφωνα με το ιταλικό Λιμενικό. Βρετανικά και ισπανικά πλοία που συμμετέχουν στη ναυτική επιχείρηση Σοφία της ΕΕ επίσης συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσε ότι το δικό της πλοίο, το Argos, επίσης διέσωσε μετανάστες και πρόσφυγες από πέντε πλεούμενα.

Ως χθες Δευτέρα, 79.861 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία διά θαλάσσης φέτος, αριθμός ελαφρά κατώτερος από τους 83.119 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ωστόσο, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία έχει μειωθεί κατά 95% μετά τη συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), 2.954 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι στη Μεσόγειο μέχρι στιγμής φέτος.