Κέρι: Μετά το Brexit, η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ

Κέρι: Μετά το Brexit, η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα ενιαίο Ηνωμένο Βασίλειο με δραστήριο ρόλο στη διεθνή κοινότητα επιθυμούν οι ΗΠΑ ως σύμμαχο. Αυτό δήλωσε χθες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, παρουσιάζοντας τη θέση της χώρας του για τον τρόπο που διαμορφώνεται η ειδική σχέση Λονδίνου – Ουάσιγκτον μετά το δημοψήφισμα. Είναι σημαντικότερο από ποτέ να συναφθεί μια εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ ανέφερε ο Κέρι, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατο να υπάρξει μια ξεχωριστή εμπορική συμφωνία του Λονδίνου με την Ουάσιγκτον, προτού η Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε. Διευκρίνισε, πάντως, ότι άτυπες συζητήσεις για το θέμα μπορούν να ξεκινήσουν και προτού ολοκληρωθεί το Brexit.

Σχεδόν ένα μήνα μετά το δημοψήφισμα, η Βρετανία δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου. Ο Κέρι είχε συνάντηση τόσο με τη νέα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι όσο και με τον αμφιλεγόμενο υπουργό Εξωτερικών και πρώην δήμαρχο Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο τελευταίος εκλήθη να σχολιάσει παλιότερες, προσβλητικές δηλώσεις του για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον. «Κάποια πράγματα παρερμηνεύθηκαν, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για μια συνολική, παγκόσμια συγγνώμη», είπε και επέμεινε ότι οι δηλώσεις του απομονώθηκαν και διαστρεβλώθηκαν.

Στο μεταξύ, ο συνήγορος της βρετανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η Βρετανία δεν θα ξεκινήσει φέτος τη διαδικασία του επίσημου διαζυγίου της με την Ευρωπαϊκή Ενωση επικαλούμενη το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Ο συνήγορος Τζέισον Κόπελ δήλωσε, ωστόσο, πως αυτή η στάση της κυβέρνησης μπορεί να αλλάξει. «Η θέση αυτή τη στιγμή είναι πως η συγκεκριμένη κοινοποίηση δεν θα συμβεί πριν από τα τέλη του 2016», είπε ο Κόπελ. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει πως το άρθρο 50, με το οποίο ξεκινά η διετής αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο, δεν πρέπει να ενεργοποιηθεί φέτος. Ο Κόπελ μιλούσε κατά την έναρξη της εκδίκασης της πρώτης από μια σειρά προσφυγών που κατέθεσαν πολίτες και με τις οποίες ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική έγκριση προτού επικαλεστεί το άρθρο 50.

Τέλος, η Μέι δήλωσε χθες ότι, ακολουθώντας το παράδειγμα των τριών προκατόχων της, επέλεξε να μείνει στον αριθμό 11 της Ντάουνινγκ Στριτ, σε ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα σε σύγκριση με τη διάσημη πρωθυπουργική κατοικία του αριθμού 10.

Ο «αριθμός 10» θα παραμείνει ο χώρος εργασίας της Μέι. Εκείνη, εντούτοις, θα κατοικεί σε διαμέρισμα που βρίσκεται πάνω από το υπουργείο Οικονομικών, στον αριθμό 11. Ο Τόνι Μπλερ ήταν ο πρώτος επικεφαλής βρετανικής κυβέρνησης που εγκαινίασε αυτήν την αλλαγή, το 1997, καθώς επιθυμούσε να μετακομίσει με την οικογένειά του σε μεγαλύτερη οικία.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η κ. Μέι, που της αρέσει πολύ να μαγειρεύει, εκτίμησε το γεγονός ότι αυτό το διαμέρισμα ανακαινίστηκε από τον προκάτοχό της Ντέιβιντ Κάμερον και τη σύζυγό του, οι οποίοι το εξόπλισαν με επαγγελματική κουζίνα. Η Τερέζα Μέι πρέπει να μετακομίσει σύντομα, επισήμαναν οι υπηρεσίες της, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ θα διαμείνει στο μικρότερο διαμέρισμα που βρίσκεται στον αριθμό 10.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή