Στο στόχαστρο όποιος σχετίζεται με τον Γκιουλέν

Στο στόχαστρο όποιος σχετίζεται με τον Γκιουλέν

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να «ξεριζώσει» οριστικά το δίκτυο του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ιθύνοντα νου του αποτυχημένου πραξικοπήματος, είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας, όπως διεμήνυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Στη χθεσινή ομιλία του από το βήμα του κοινοβουλίου, ο κ. Γιλντιρίμ άφησε να εννοηθεί ότι το δίκτυο Γκιουλέν λειτουργεί ως πιόνι μεγάλων δυνάμεων, που δεν κατονόμασε, ενώ κλιμακώνονται οι πιέσεις της Αγκυρας προς την Ουάσιγκτον για την έκδοση του Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1999.

«Λυπάμαι, αλλά αυτή η παράλληλη τρομοκρατική οργάνωση δεν θα αποτελεί στο εξής διαθέσιμο πιόνι οποιασδήποτε χώρας» δήλωσε ο Γιλντιρίμ, αναφερόμενος στο δίκτυο του Γκιουλέν (Hizmet), για να προσθέσει:

«Θα τους ξεριζώσουμε ώστε καμία παράνομη τρομοκρατική οργάνωση να μην αποτολμήσει ποτέ πια να προδώσει τον ευλογημένο λαό μας».

Εξω από το κοινοβούλιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η τουρκική κυβέρνηση διαβίβασε στην Ουάσιγκτον τέσσερα ντοσιέ που στηρίζουν το τουρκικό αίτημα για έκδοση του Γκιουλέν. «Διαθέτουμε πολύ περισσότερες ενδείξεις από ό,τι θα μπορούσε κανείς να ζητήσει», υποστήριξε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Στο τετραήμερο που ακολούθησε τη συντριβή του πραξικοπήματος, η τουρκική κυβέρνηση συνέλαβε ή έθεσε σε διαθεσιμότητα περί τους 22.000 στρατιωτικούς, αστυνομικούς, δικαστές και δημοσίους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων 118 στρατηγών, πτεράρχων και ναυάρχων σε σύνολο 358 και 2.745 δικαστών σε σύνολο 16.000. Χθες απομακρύνθηκαν 257 δημόσιοι υπάλληλοι από το πρωθυπουργικό γραφείο και 492 ιερωμένοι, ενώ το υπουργείο Παιδείας έθεσε σε διαθεσιμότητα 24.000 εκπαιδευτικούς και ζήτησε την παραίτηση 1.577 πρυτάνεων και κοσμητόρων δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πάντως, ο κ. Γιλντιρίμ αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του έχει εξαπολύσει «κυνήγι μαγισσών» για να απαλλαγεί από κάθε αντιπολιτευτική φωνή με πρόσχημα την αντιμετώπιση των πραξικοπηματιών και διαβεβαίωσε ότι η κάθαρση θα γίνει με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Στη διάρκεια συνάντησής του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του κεμαλικού κόμματος CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε τάση αντεκδίκησης και ότι η Τουρκία «χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε ενότητα και αδελφοσύνη».

Την προσπάθεια της κυβέρνησης του ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ να καθησυχάσει την κοσμική αντιπολίτευση εξυπηρετούσε και η χθεσινή συνάντηση του Γιλντιρίμ με τον αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο τελευταίος δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ότι το κόμμα του θα συναινέσει στην επαναφορά της θανατικής ποινής αν το ΑΚΡ καταθέσει σχετική πρόταση στο κοινοβούλιο, ενδεχόμενο το οποίο έθεσε, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν. Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της Ε.Ε., η οποία θεωρεί τη θανατική ποινή ασυμβίβαστη με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ερντογάν και Γιλντιρίμ ισχυρίζονται ότι το θέμα τέθηκε στην ημερήσια διάταξη γιατί «το ζητεί ο λαός» και αφήνουν ανοιχτή την έκβαση της σχετικής συζήτησης στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η χθεσινή αποκάλυψη του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ότι είχε ενημερωθεί από τις 4 μ.μ. της περασμένης Παρασκευής για το επικείμενο πραξικόπημα από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ). Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γενικού επιτελείου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, αξιολόγησε τις πληροφορίες και έδωσε τις απαραίτητες εντολές για την αντιμετώπιση των στασιαστών.

O πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα προσέφερε στον Τούρκο πρόεδρο οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί για την έρευνα της απόπειρας πραξικοπήματος, τονίζοντάς του, ωστόσο, ότι οφείλει να σεβαστεί τη δημοκρατική νομιμότητα. Οι δύο άνδρες συζήτησαν και το θέμα του Γκιουλέν, αλλά ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι αν και όταν οι ΗΠΑ λάβουν επίσημη αίτηση έκδοσης για τον Γκιουλέν θα την αξιολογήσουν όπως προβλέπεται από τις σχετικές συνθήκες.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή