ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορίες κατά Μελάνια για λογοκλοπή

katigories-kata-melania-gia-logoklopi-2143295

Ενα γεγονός φαινομενικά μικρής σημασίας επισκίασε τα δρώμενα της πρώτης ημέρας του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κλίβελαντ του Οχάιο, καθώς ο λόγος της Μελάνια, της συζύγου του Ντόναλντ Τραμπ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις λόγω της ομοιότητας δύο σημείων του με κομμάτια από τον αντίστοιχο λόγο της Μισέλ Ομπάμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών το 2008. Αναφερόμενη στις αξίες που τις έχουν εμφυσήσει οι γονείς της και τις οποίες σκοπεύει να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές, η Μελάνια Τραμπ χρησιμοποίησε σχεδόν τις ίδιες φράσεις με την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για συμφωνία λόγων και πράξεων, σκληρή δουλειά, σεβασμό και αξιοπρέπεια. Ο Πολ Μάναφορτ, επικεφαλής της καμπάνιας του Τραμπ, τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι υπήρξε συνειδητή λογοκλοπή και ότι το θέμα έχει λάβει δυσανάλογες διαστάσεις συγκριτικά με τη σημασία του. «Κανείς δεν το πιστεύει.

Υπήρξαν μερικές λέξεις, αλλά οι λέξεις αυτές είναι συνηθισμένες. Το 99% του λόγου της αφορούσε την εμπειρία τού να είσαι μετανάστης, την αγάπη για την πατρίδα, την οικογένεια και οτιδήποτε άλλο», ανέφερε στο Associated Press. Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα, αναφέροντας απλώς στο Twitter ότι είναι υπερήφανος που παρουσίασε τη γυναίκα του και εκείνη, με τη σειρά της, εκφώνησε έναν τόσο καταπληκτικό λόγο.

Τη Μελάνια Τραμπ υπερασπίστηκαν και άλλες προσωπικότητες του κόμματος, όπως ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το 93% του λόγου διαφέρει από αυτόν της Μισέλ Ομπάμα» και ότι απλώς «εκφράζουν κοινές σκέψεις». Η Μελάνια Τραμπ προσπάθησε να τονίσει την πιο ευγενική και ανθρώπινη πλευρά του 70χρονου, αναφέροντας ότι «είναι σκληρός όταν πρέπει, αλλά παράλληλα είναι ευγενικός, δίκαιος και τρυφερός».

Κύριο θέμα της πρώτης ημέρας του συνεδρίου ήταν η ασφάλεια και οι απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα με έναν Λευκό Οίκο υπό τους Δημοκρατικούς. Η βραδιά ξεκίνησε με ομιλίες που εκφώνησαν συγγενείς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ενώ υπηρετούσαν στον αμερικανικό στρατό, είτε δολοφονήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας και συνεχίσθηκε με αρκετούς λόγους, φορτισμένους συγκινησιακά, που επικεντρώθηκαν στη δολοφονική επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη της Λιβύης το 2012, η οποία έγινε επί της θητείας της Χίλαρι Κλίντον στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι καταγγελίες κατά της τελευταίας λειτουργούν ενοποιητικά για τους Ρεπουμπλικανούς συμμετέχοντες στο συνέδριο, την ίδια στιγμή που ο διχασμός για την υποψηφιότητα Τραμπ δείχνει να είναι ακόμη υπαρκτός. Συνδέοντας τις ομιλίες τους με το κεντρικό θέμα της πρώτης βραδιάς, πολλοί ομιλητές παρουσίασαν την Κλίντον προσκολλημένη σε ένα σύστημα που αδυνατεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών. Παρότι ο Τραμπ επιδιώκει τη λήξη του συνεδρίου την Πέμπτη, ορισμένοι διαφωνούντες έκαναν αισθητή την παρουσία τους τη Δευτέρα μέσω αποχωρήσεων από την αίθουσα και λογομαχιών με υποστηρικτές του υποψήφιου προέδρου.

Επίσης, αξιωματούχοι της καμπάνιας του Τραμπ έβαλαν εναντίον του κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κέισικ, ο οποίος δεν θα παρευρεθεί στο συνέδριο, καθώς παραμένει αντίθετος με την υποψηφιότητα του 70χρονου μεγιστάνα. Ο Μάναφορτ χαρακτήρισε τον Κέισικ «ευερέθιστο» και τον κατηγόρησε ότι «ντροπιάζει» το κόμμα του στην ίδια του την πολιτεία. Στο μεταξύ, το κόμμα υιοθέτησε και την πλατφόρμα του, την οποία οι χριστιανοί συντηρητικοί του κόμματος περιγράφουν ζητωκραυγάζοντας ως το πιο συντηρητικό πρόγραμμα που θυμούνται. Η κομματική πλατφόρμα επαναβεβαιώνει την αντίθεση του κόμματος στον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και τη θέση για δημιουργία τουαλετών σε δημόσιους χώρους αποκλειστικά για διεμφυλικούς, ενώ περιγράφει τα παιδιά γονέων ιδίου φύλου ως πιο επιρρεπή στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το έγκλημα και λιγότερο υγιή τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Η νέα πλατφόρμα θα αντιπροσωπεύει τις επίσημες θέσεις του κόμματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ωστόσο ο χαρακτήρας της είναι συμβουλευτικός και όχι δεσμευτικός.