Τουρκία: Συνεχίζεται το πογκρόμ κατά εκπαιδευτικών, στρατιωτικών

Τουρκία: Συνεχίζεται το πογκρόμ κατά εκπαιδευτικών, στρατιωτικών

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έξοδο από τη χώρα για όλους τους ακαδημαϊκούς που βρίσκονται στην Τουρκία απαγόρευσε το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως μετέδωσε την Τετάρτη το κρατικό κανάλι TRT.

Η απαγόρευση τίθεται σε εφαρμογή μία ημέρα αφότου το τουρκικό Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης διέταξε 1.577 κοσμήτορες σε πανεπιστήμια ολόκληρης της χώρας να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Την Τετάρτη το υπουργείο Παιδείας ανακάλεσε τις άδειες 21.000 δασκάλων που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, η απαγόρευση εξόδου των ακαδημαϊκών από την Τουρκία αποτελεί προσωρινό μέτρο, που σχετίζεται με την πιθανή παρουσία συμμετεχόντων στη διοργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος στα πανεπιστήμια. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι συγκεκριμένα άτομα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα φέρονται να έχουν επαφές με πυρήνες στο εσωτερικό του στρατού, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Εξάλλου, το ΤRT ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης έχει προχωρήσει στην απόλυση 95 ακαδημαϊκών. Το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης ανέστειλε τα καθήκοντα τεσσάρων κοσμητόρων, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου NTV, αν και δε δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για την απομάκρυνσή τους. Επιπλέον, περίπου 6.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όπως δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος.

Επίσημη απαγγελία κατηγοριών

Την ίδια στιγμή, οι τουρκικές αρχές απήγγειλαν επισήμως κατηγορίες σε βάρος 99 από τους περίπου 360 ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων για τον φερόμενο ρόλο τους στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, όπως δήλωσαν σήμερα δύο Τούρκοι αξιωματούχοι. Άλλοι 14 ανώτατοι στρατιωτικοί παραμένουν υπό κρατηση μετά το πραξικόπημα, δήλωσαν οι ίδιοι.

Σε διαθεσιμότητα 262 στρατιωτικοί εισαγγελείς

Εξάλλου, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας διεξάγει έρευνες για τους στρατοδίκες και τους εισαγγελείς των στρατοδικείων της χώρας, ενώ παράλληλα αποφάσισε να θέσει σε διαθεσιμότητα 262 εξ αυτών, όπως μετέδωσε σήμερα το NTV.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή