Europol: τακτική του ΙΚ οι επιθέσεις «μοναχικών λύκων»

Europol: τακτική του ΙΚ οι επιθέσεις «μοναχικών λύκων»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιθέσεις από «μοναχικούς λύκους» αποτελούν «μία τακτική που προκρίνεται από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και από την Αλ-Κάιντα» και αντιπροσωπεύουν έναν μείζονα κίνδυνο στην Ευρώπη, υπογράμμισε σήμερα η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol, υπό το φόντο των τελευταίων γεγονότων στη Γαλλία και τη Γερμανία, σχολιάζοντας ότι αυτός ο τύπος επίθεσης είναι «δύσκολο να εντοπισθεί και να εμποδιστεί».

«Οι δύο οργανώσεις έχουν επανειλημμένα καλέσει τους μουσουλμάνους που ζουν σε δυτικές χώρες να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτού του είδους», ανέφερε η Europol σε ανακοίνωσή της.

Στην εν λόγω ανακοίνωση, ο διευθυντής της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας, Ρόμπερτ Γουέινραϊτ, τόνισε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις στη Γαλλία «αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο απειλής, που δημιουργεί για την Ε.Ε. μία μειονότητα φανατικών, η οποία χρησιμοποιεί ένα δίκτυο ατόμων που έχουν γεννηθεί και ανατραφεί στην Ευρώπη, από τη βάση της στη Μέση Ανατολή». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα άτομα αυτά ριζοσπαστικοποιούνται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως διευκρινίζεται στην ετήσια έκθεση της Europol, ένας σημαντικός αριθμός προσώπων που φεύγουν για να ενταχθούν στις τάξεις του ISIS είναι πλέον γυναίκες, που αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμες στη στρατολόγηση νέων μελών. Οι γυναίκες λαμβάνουν εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα, με αποτέλεσμα «ο ρόλος τους πιθανότατα να εξελιχθεί στο μέλλον με επιπτώσεις στη φύση και τον αντίκτυπο των επιχειρήσεων του ISIS στην Ευρώπη».

Το 2015 συνελήφθησαν συνολικά 687 ύποπτοι για τρομοκρατία στην Ευρώπη και 198 εξ αυτών καταδικάστηκαν παραθέτει η έκθεση της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας.

Αν και το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Ορλάντο των ΗΠΑ, στη Νίκαια την Γαλλίας και το Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας, «καμία από τις επιθέσεις αυτές δε φαίνεται να είχε προετοιμαστεί, υποστηριχθεί ή εκτελεσθεί με άμεσο τρόπο από την οργάνωση», σημειώνει η Europol, η οποία υπέδειξε τη διαφορά στη φρασεολογία των ανακοινώσεων ανάληψης ευθύνης των πρόσφατων επιθέσεων σε αντίθεση με εκείνων που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο και τις Βρυξέλλες τον περασμένο Μάρτιο.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή»

Σε δηλώσεις ανάλογου περιεχομένου προχώρησε και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μέζιερ, ο οποίος αναγνώρισε ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει κίνδυνο επιθέσεων από «μοναχικούς λύκους», μετά την επίθεση που πραγματοποίησε 17χρονος κατά επιβατών τρένου το βράδυ της Δευτέρας.

«Όπως σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία είναι επίσης στόχος της διεθνούς τρομοκρατίας. Κατά συνέπεια, έχω πει εδώ και καιρό, ότι η κατάσταση είναι σοβαρή», είπε στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι ο δράστης της επίθεσης στο γερμανικό τρένο καταγόταν μάλλον από το Πακιστάν, παρά από το Αφγανιστάν, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή