Μέρκελ για Brexit: Κανένας δεν θέλει μια εκκρεμότητα χωρίς τέλος

Μέρκελ για Brexit: Κανένας δεν θέλει μια εκκρεμότητα χωρίς τέλος

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδικασία εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν η βρετανική κυβέρνηση υποβάλει επισήμως σχετικό αίτημα, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, διευκρινίζοντας αφενός ότι είναι κατανοητό πως το Λονδίνο χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα και αφετέρου ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί η εκκρεμότητα να διαρκέσει επ' άπειρον.

«Θα συμμορφωθούμε με τις Συνθήκες και οι Συνθήκες λένε ότι ασχέτως του πότε υποβάλλεται το αίτημα, όταν υποβληθεί, πρέπει να εργαστούμε για τις κατευθυντήριες γραμμές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Για αυτό η εντολή, βάσει των Συνθηκών, λέει να περιμένουμε την υποβολή του αιτήματος και να αποκτήσουμε μια εικόνα για το πώς η Μ. Βρετανία φαντάζεται αυτή την έξοδο και τις μελλοντικές σχέσεις. Κανείς δεν θέλει αυτή η διαδικασία να εκκρεμεί επ' άπειρον, αυτό πιστεύω δεν το θέλει ούτε ο βρετανικός λαός αλλά ούτε και τα κράτη – μέλη της ΕΕ», τόνισε η κυρία Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι, στην Καγκελαρία.

Όλοι έχουμε συμφέρον «τα πράγματα να προετοιμαστούν προσεκτικά, να είναι σαφείς οι θέσεις και το θεωρώ απολύτως κατανοητό ότι για αυτό είναι απαραίτητο κάποιο χρονικό διάστημα», συνέχισε η Καγκελάριος και επανέλαβε ότι σε αυτό το διάστημα η Μ. Βρετανία, όπως και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την έξοδο, παραμένει μέλος της ΕΕ και «θα συζητούμε με την Μ. Βρετανία για όλα τα θέματα που μας απασχολούν, ενώ ταυτόχρονα θα διεξάγουμε και τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο κάποια μέρα».

Από την πλευρά της, η κυρία Μέι τόνισε ότι οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα τάχθηκαν υπέρ του ελέγχου της ελευθερίας της κίνησης εργατικού δυναμικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τις διαπραγματεύσεις.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή