Νεκροί τρεις Γάλλοι στρατιωτικοί στη Λιβύη

Νεκροί τρεις Γάλλοι στρατιωτικοί στη Λιβύη

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γαλλικό υπ. Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι τρεις Γάλλοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στη Λιβύη, αναγνωρίζοντας έτσι, πρώτη φορά, την παρουσία γαλλικών στρατευμάτων στη βορειοαφρικανική χώρα, που βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του συνταγματάρχη Καντάφι, το 2011. «Αυτή τη στιγμή, πραγματοποιούμε επικίνδυνες επιχειρήσεις πληροφοριών στη Λιβύη. Τρεις στρατιώτες μας, οι οποίοι εμπλέκονταν στις επιχειρήσεις, σκοτώθηκαν σε πτώση ελικοπτέρου», δήλωσε χθες ο Φρανσουά Ολάντ. Δικαιολογώντας τη νέα στρατιωτική ανάμειξη στις φονικές συγκρούσεις της Λιβύης, ο Γάλλος πρόεδρος προσέθεσε: «Η Λιβύη απέχει λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις ακτές της Ευρώπης και υποφέρει από επικίνδυνη αστάθεια».

Η Γαλλία πρωτοστάτησε στην εκστρατεία μεγάλων δυνάμεων της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι. Η εφημερίδα Le Monde αποκάλυψε πρόσφατα ότι ειδικές δυνάμεις της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας βρίσκονταν στη Λιβύη, για να ενισχύσουν, κυρίως ως στρατιωτικοί σύμβουλοι, τις δυνάμεις του Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος πολεμά τους ακραίους ισλαμιστές στην ανατολική Λιβύη, γύρω από τη Βεγγάζη. Ο συνασπισμός ενόπλων οργανώσεων των ισλαμιστών «Ταξιαρχίες Αμυνας της Βεγγάζης» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστήριζε ότι κατέρριψε ελικόπτερο του Χάφταρ την Κυριακή, στα περίχωρα της Βεγγάζης και ότι τέσσερις στρατιώτες, δύο Λίβυοι και δύο αλλοδαποί, έχασαν τη ζωή τους. Οι ισλαμικές Ταξιαρχίες εξαπέλυσαν τον περασμένο μήνα εκστρατεία ανακατάληψης της Βεγγάζης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή