Η Μέρκελ θέλει να δώσει πίστωση χρόνου στη Βρετανία

Η Μέρκελ θέλει να δώσει πίστωση χρόνου στη Βρετανία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Χρόνο στη Βρετανία προκειμένου να διαμορφώσει σαφή θέση και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την έξοδό της από την Ε.Ε. προτίθεται να δώσει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. «Από τη δική μου οπτική γωνία είναι απολύτως κατανοητό ότι, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα και λίγες ημέρες αφότου σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση στη Βρετανία, η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να σκεφτεί ποια είναι τα συμφέροντα της χώρας. Και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχει μια καλά διαμορφωμένη θέση η Βρετανία», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή πρώτη συνάντησή της με τη νέα πρωθυπουργό της χώρας Τερέζα Μέι. Ταυτόχρονα, όμως, διευκρίνισε πως οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο μπορούν να ξεκινήσουν μόνον όταν εκείνο ενεργοποιήσει τον επίσημο μηχανισμό για το Brexit. Προχθές το βράδυ, η Μέι μίλησε με τον Ντόναλντ Τουσκ και του διεμήνυσε ότι η Βρετανία δεν θα ασκήσει την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε., ώστε να δώσει προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις του Brexit. Ουδείς επιθυμεί μια περίοδο παράλυσης προτού ενεργοποιηθεί το άρθρο 50, σχολίασε στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου η Αγκελα Μέρκελ.

Ηταν η πρώτη επίσκεψη της Μέι εκτός Βρετανίας, προκειμένου να συναντήσει τη σιδηρά καγκελάριο στο Βερολίνο, στην προσπάθεια του Λονδίνου να διαπραγματευθεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Το ταξίδι της, που στη συνέχεια περιλαμβάνει και επίσκεψη σήμερα στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, θα συμβάλει «στη δημιουργία προσωπικών σχέσεων, που θα ανοίξει τον δρόμο για ειλικρινείς συζητήσεις τους προσεχείς μήνες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το γραφείο της Μέι. Η πρωθυπουργός αναμένεται να ερωτηθεί πότε θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 του ευρωπαϊκού Συντάγματος. Η ίδια έχει πει ότι δεν πρόκειται να το κάνει πριν από το τέλος του έτους, θέση που επανέλαβε και χθες, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν ότι, αν δεν ενεργοποιηθεί η σχετική διάταξη, είναι αδύνατο να υπάρξουν ουσιαστικές συζητήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Γερμανία Στέφεν Ζάιμπερτ είχε πει ότι οι συνομιλίες με τη Βρετανία για την έξοδο από την Ε.Ε. μπορούν να ξεκινήσουν μόνον όταν το Λονδίνο ενεργοποιήσει το άρθρο 50 και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν «προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις» μεταξύ Μέρκελ και Μέι.

Η Τουρκία, ο αγώνας κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», το προσφυγικό-μεταναστευτικό και βεβαίως η κατάσταση στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα για το Brexit θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση των δύο κυριών είχε προαναγγείλει ο Ζάιμπερτ. Χθες, η Μέι τοποθέτησε τον «ανεκτό» αριθμό μεταναστών στη χώρα της σε δεκάδες χιλιάδες, επαναλαμβάνοντας τις προηγούμενες σκληρές της θέσεις για κάτω από 100.000 μετανάστες, ενώ η Μέρκελ σε ειδική αναφορά της στις εξελίξεις στην Τουρκία τόνισε ότι θα φροντίσει όσοι πρόσφυγες επιστρέφουν στη χώρα να είναι ασφαλείς. «Είναι απολύτως σαφές για μένα ότι ένα από τα μηνύματα που έστειλε η Βρετανία με την ψήφο της είναι πως το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει έλεγχο στην κίνηση των ανθρώπων από την Ε.Ε. και φυσικά αυτό είναι από τα θέματα που θα εξετάσουμε και ως κυβέρνηση θα φέρουμε στον λαό μας», είπε η Μέι.

«Είμαι επίσης ξεκάθαρη ότι θέλουμε να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη συμφωνία στο εμπόριο, στα αγαθά και στις υπηρεσίες», συμπλήρωσε.

Η καγκελάριος δήλωσε, πάντως, ευτυχής που υποδέχεται τη Μέι στο Βερολίνο, κάνοντας λόγο για σημάδι ενότητας και εγγύτητας. «Εχουμε παρόμοιες αξίες, είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, θα παραστούμε στο G20, ανήκουμε στο G7», υπενθύμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή