Σε αναβρασμό η τουρκική κοινωνία

Σε αναβρασμό η τουρκική κοινωνία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την νύχτα της Τετάρτης, έχοντας πραγματοποιήσει πολύωρες συσκέψεις με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν προχώρησε στην ανακήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε ολόκληρη την Τουρκία για τους επόμενους τρεις μήνες.

Ο κ. Ερντογάν διαβεβαιώνει την κοινωνία ότι το νέο μέτρο λαμβάνεται με στόχο την υπεράσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πραξικοπηματιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις των μελών της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σπεύδει να αιτιολογήσει την νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησής του, τονίζοντας ότι το νέο μέτρο έχει έναν και μοναδικό στόχο: Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πραξικοπηματιών και των συνεργατών τους σε όλες τις δομές του τουρκικού κράτους.

Το επίμαχο άρθρο του τουρκικού συντάγματος

Το άρθρο 120 του τουρκικού συντάγματος παρέχει στην κυβέρνηση την δυνατότητα να κηρύξει καθεστώς εκτάκτου ανάγκης σε ένα τμήμα ή σε ολόκληρη την Τουρκία για μια περίοδο που δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 6 μήνες.

Εδώ και δεκαετίες, η Τουρκία συνηθίζει να κηρύσσει καθεστώς έκτακτης ανάγκης στις ανατολικές επαρχίες με αφορμή την καταπολέμηση του κουρδικού κινήματος. Ωστόσο, για το δυτικό κομμάτι της χώρας, η νέα απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Μετά την ανακοίνωση της νέας απόφασης της κυβέρνησης, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας θα δώσει την τελική έγκριση για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Μετά την τελική έγκριση και την δημοσίευση της απόφασης στην επίσημη εφημερίδα, η κυβέρνηση θα έχει ενισχυμένες αρμοδιότητες σε διάφορα πεδία. Για παράδειγμα η κυβέρνηση για τους επόμενους τρεις μήνες θα έχει την δυνατότητα να παρακάμπτει την βουλή όσον αφορά την υιοθέτηση νέων νόμων.

Την ίδια ώρα, ενισχυμένες αρμοδιότητες θα έχουν και οι νομάρχες, ενώ περιορισμοί αναμένεται να επιβληθούν στις βασικές ατομικές ελευθερίες των πολιτών όπως η ελεύθερη μετακίνηση.

Η αντίδραση των υποστηρικτών του ΑΚΡ

Στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, οι οπαδοί του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αντιμετώπισαν με ψυχραιμία την νέα απόφαση της Άγκυρας. Κάποιοι διαδηλωτές έφτασαν στο σημείο να πανηγυρίζουν με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ έχει αποφασίσει να εντατικοποιήσει την επίθεσή της κατά των «τρομοκρατών».

Ο δημοσιογράφος Ερσόϊ Ντεντέ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τους κυβερνητικούς κύκλους, συμμερίζεται το κλίμα της αισιοδοξίας και τονίζει χαρακτηριστικά ότι «εκτός από τους οπαδούς και τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων του Γκιουλέν, του ΡΚΚ και του DHKP-C, η υπόλοιπη κοινωνία της Τουρκίας δεν έχει κανέναν λόγο για να ανησυχεί».

Ο μεγάλος προβληματισμός της αντιπολίτευσης

Η αξιωματική αντιπολίτευση, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής βουλής και μερίδες της κοινωνίας δεν συμμερίζονται την προαναφερόμενη αισιοδοξία.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ετοιμάζεται να κατέβει στους δρόμους την Κυριακή, τονίζει ότι ο κ. Ερντογάν επιχειρεί να επωφεληθεί στο έπακρον από την πολιτική αστάθεια για να επιβάλλει τα σχέδια του. Ο βουλευτής του κόμματος, Σεζγκίν Τανρίκουλου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του δημοκρατικού πολιτεύματος και των βασικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Την ίδια άποψη έχουν και οι κύκλοι του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, οι οποίοι αποσαφηνίζουν ότι θα κατέβουν στους δρόμους για να ορθώσουν το ανάστημα τους κατά του αυταρχισμού της κυβέρνησης.

Αυτή την στιγμή, το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερες ενστάσεις απέναντι την νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή