«Kυνηγοί απολιθωμάτων» στο Λονδίνο

«Kυνηγοί απολιθωμάτων» στο Λονδίνο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιχνη από προϊστορικά γαστερόποδα στο προαύλιο της Βρετανικής Βιβλιοθήκης. Απολιθωμένα όστρακα στα σκαλιά της εκκλησίας St. Martins-in-the-fields, στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Πέτρες από την Τοσκάνη στα ΜcDonalds της Tottenham Court Road, σημάδια από πτώση μετεωρίτη κοντά στον σταθμό του Αldgate και αμμωνίτες ηλικίας 150 εκατ. ετών σε δάπεδο καταστήματος στην περιοχή του Στράφορντ. «Το Λονδίνο είναι το όνειρο ενός γεωλόγου», είχε δηλώσει στο ΒΒC o (γεωλόγος) Ντέιβιντ Ουάλις το 2015 αμέσως μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του πρότζεκτ «London Pavement Geology».

Καθώς το αμμώδες και αργιλώδες υπέδαφος της πόλης είναι φτωχό σε πέτρες κατάλληλες για δόμηση, το σύνολο των λονδρέζικων πέτρινων κτιρίων και πεζοδρομίων έχει κατασκευαστεί με εισαγόμενα υλικά. Σε πολλές περιπτώσεις, τα υλικά αυτά προέρχονταν από τις βρετανικές αποικίες, που σημαίνει ότι είχαν διανύσει αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα. Ετσι, πέτρες από διαφορετικές τοποθεσίες και χρονικές περιόδους συνυπάρχουν δίπλα δίπλα, συνθέτοντας έναν γεωλογικό παράδεισο που, σύμφωνα με τον Ουάλις, ενδεχομένως δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο: «Στη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης, κανένας δεν υπολόγιζε το κόστος και οι αρχιτέκτονες ταξίδευαν οπουδήποτε μπορούσαν να βρουν τα καλύτερα ή τα πιο εξωτικά υλικά. Επένδυαν κτίρια με πέτρες από την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Βόρειο Αφρική και όλη την Ευρώπη μόνο και μόνο για λόγους αισθητικής».

Ο συνταξιούχος, σήμερα, Ντέιβιντ Ουάλις, ονειρευόταν από τα φοιτητικά του χρόνια την κατάρτιση ενός ιδιότυπου «οδηγού», που θα επέτρεπε στους λάτρεις της γεωλογίας να εντοπίζουν σπάνια πετρώματα και απολιθώματα στα κτίρια και τα πεζοδρόμια της αγγλικής πρωτεύουσας. Το 2014, η γνωριμία του με τη Ρουθ Σίνταλ, η οποία διδάσκει γεωλογία στο UCL, έφερε το φιλόδοξο σχέδιο του ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση. Η προϋπάρχουσα και διαρκώς εμπλουτιζόμενη βάση δεδομένων της Σίνταλ επέτρεψε τη δημιουργία ενός διαδραστικού χάρτη, που είναι πλέον στη διάθεση των χρηστών του Διαδικτύου (γεωλόγων και όχι μόνο) μέσω της ιστοσελίδας londonpavementgeology.co.uk.

Ο χάρτης παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ακριβή τοποθεσία, τον τόπο προέλευσης και την ηλικία πετρών και απολιθωμάτων, που ενσωματώθηκαν σε τοίχους και δάπεδα της πόλης τους τελευταίους τρεις αιώνες. Νέα στοιχεία προστίθενται σχεδόν καθημερινά, ενώ η συνεισφορά των ερασιτεχνών «κυνηγών απολιθωμάτων» είναι ευπρόσδεκτη. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να κυκλοφορήσει και η σχετική δωρεάν εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με την υπογραφή της εταιρείας Livetech.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή