Kαταζητούνται περίπου 1.000 Τούρκοι στρατιωτικοί

Kαταζητούνται περίπου 1.000 Τούρκοι στρατιωτικοί

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 1.000 αξιωματικοί και στρατιώτες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι συμμετοχής στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης Παρασκευής, παραμένουν ασύλληπτοι και καταζητούνται. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ, δίνοντας άλλη μία διάσταση στην άκρως επισφαλή, παρά την καταστολή των στασιαστών, κατάσταση στη χώρα, μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού κινήματος.

Η αποκάλυψη για τη διαφυγή 1.000 και πλέον στασιαστών ήταν μία από τις σημαντικές ειδήσεις που έδωσε ο Σιμσέκ στο πλαίσιο μιας σειράς εμφανίσεών του στα μέσα ενημέρωσης, με βασικό στόχο να καθησυχαστούν οι διεθνείς επενδυτές και οι εγχώριοι επιχειρηματίες για την πορεία της τουρκικής οικονομίας την επαύριον του πραξικοπήματος. Ο κουρδικής καταγωγής και βρετανικής παιδείας Σιμσέκ, με θητεία σε επιχειρηματικούς ομίλους της Ουόλ Στριτ και του Σίτι, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών και πιστώνεται την επιτυχή διαχείριση των επιπτώσεων από τη διεθνή οικονομική κρίση της περιόδου 2008-2010.

«Η ζωή των απλών ανθρώπων και των επιχειρηματιών δεν θα επηρεαστεί, η οικονομία της αγοράς θα συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά», δήλωσε ο Σιμσέκ, σε μια προσπάθεια να απαλύνει τις ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις από το αποτυχημένο πραξικόπημα και τη συνακόλουθη επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. «Η πολιτική ατμόσφαιρα στην Τουρκία είναι περισσότερο ευνοϊκή από κάθε άλλη φορά για συμβιβασμό μεταξύ των διαφόρων δυνάμεων», προσέθεσε, απαντώντας στους φόβους για επικίνδυνη πολιτική πόλωση.

Αίσθηση προκάλεσε η ασυνήθιστα ειλικρινής ομολογία του αναπληρωτή πρωθυπουργού ότι για μεγάλο διάστημα οι κυβερνήσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης άφησαν ελεύθερο πεδίο δράσης στο ισλαμικό δίκτυο (Hizmet) του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο ενοχοποιήθηκε από τις Αρχές για το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ωστόσο, ο Μεχμέτ Σιμσέκ έσπευσε να προσθέσει ότι «από τη στιγμή που ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είδε την απειλή (που αντιπροσώπευαν οι οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν), έδωσε την απάντηση που έπρεπε. Νωρίτερα, πιστεύαμε ότι προσέφεραν θετικές υπηρεσίες στην πατρίδα».

Σε άλλες δηλώσεις του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός κάλεσε τους διεθνείς επενδυτές να συνειδητοποιήσουν ότι η τουρκική οικονομία δεν κινδυνεύει από το σοκ του αποτυχημένου στρατιωτικού κινήματος και ότι η δημοκρατία στη χώρα είναι «ισχυρότερη από κάθε άλλη φορά». Ο Μεχμέτ Σιμσέκ εκτίμησε ότι οι αρχικοί κραδασμοί, που ήταν φυσικό να ακολουθήσουν τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, έχουν ήδη, σε μεγάλο βαθμό, απορροφηθεί. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι ενδέχεται να υπάρξει κάποια άνοδος του πληθωρισμού λόγω της υποχώρησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας. Η αναταραχή συνεχίστηκε για τέταρτη κατά σειρά ημέρα χθες στην τουρκική χρηματαγορά, στον απόηχο της κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποχώρησε κατά 3,3%, αν και η τουρκική λίρα σημείωσε κάποια σταθεροποίηση, με άνοδο της ισοτιμίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατά 0,25%. Αρνητικό ρόλο στην ατμόσφαιρα μεταξύ των επενδυτών διαδραμάτισε και η υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Τουρκίας κατά μία βαθμίδα (ΒΒ, από ΒΒ+) από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s λόγω της επιδείνωσης του πολιτικού περιβάλλοντος. Η εξέλιξη αυτή ανησύχησε τις τουρκικές αρχές, καθώς αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το κόστος δανεισμού της χώρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή