Είκοσι δύο μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο στη Μεσόγειο

Είκοσι δύο μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο στη Μεσόγειο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σωστικά συνεργεία που έσωσαν 550 μετανάστες που επέβαιναν σε ξεχαρβαλωμένα σκάφη στη Μεσόγειο την Τετάρτη, δήλωσαν ότι ανάμεσά τους υπήρχαν και 22 πτώματα, 21 γυναίκες και ένας άνδρας, τα οποία ανακτήθηκαν από μικρή λαστιχένια λέμβο κοντά στα λιβυκά παράλια. Σύμφωνα με κοινοποίηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Twitter, το πλοίο MS Aquarius, το οποίο πλέει παράλληλα με το σωστικό γαλλικό πλοίο Mediterranee, έχει μαζέψει περίπου 200 από τους μετανάστες.

Οπως αναφέρει η κοινοποίηση, οι επιβαίνοντες, που προσπαθούσαν να φτάσουν από τη Λιβύη στην Ευρώπη μέσω των ιταλικών παραλίων, «βρισκόντουσαν στη λαστιχένια λέμβο επί πολλές ώρες μαζί με τα 22 πτώματα», προσθέτοντας ότι «δεν είναι ξεκάθαρο πώς πέθαναν αυτοί οι άνθρωποι. Οταν η σωστική ομάδα προσέγγισε τη λέμβο, άψυχα σώματα βρίσκονταν στον πάτο του πλεούμενου μέσα σε μια λίμνη καυσίμων και νερού». Ο αρχηγός της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Γιένς Παγκότο, μιλώντας στο Reuters, υπέθεσε ότι «το νερό και τα καύσιμα αναμείχθηκαν, προκαλώντας αναθυμιάσεις που οδήγησαν πολλούς από τους επιβαίνοντες να χάσουν τις αισθήσεις τους».

Η ιταλική ακτοφυλακή δήλωσε ότι το σωστικό MY Phoenix, ναυλωμένο από τη μη κυβερνητική οργάνωση MOAS, που εδρεύει στη Μάλτα, μάζεψε τους υπόλοιπους 354 μετανάστες. Οπως αναφέρουν οι ιταλικές αρχές, την τελευταία εβδομάδα έχουν αυξηθεί οι βάρκες που μεταφέρουν μετανάστες από τη Λιβύη στην Ευρώπη, καθώς οι παράνομοι διακινητές εκμεταλλεύονται τον καιρό.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 3.200 μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο την Τρίτη από 25 ξεχωριστές επιχειρήσεις. Οι τελευταίες αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία αυξάνουν τον αριθμό όσων έχουν περάσει στη χώρα αυτή τη χρονιά στις 80.000, όπως αναφέρει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων είναι Αφρικανοί. Σύμφωνα με την UNHCR, από το 2014, περισσότεροι από 10.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή παραμένουν αγνοούμενοι, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω της επικίνδυνης θαλάσσιας οδού.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν προέβη χθες σε νέες αμφιλεγόμενες δηλώσεις, συνδέοντας την παράνομη μετανάστευση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν σπείρει τον τρόμο στην Ευρώπη. «Είναι ξεκάθαρο και σαφέστατο όπως το δύο και δύο κάνει τέσσερα. Υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση», ανέφερε μετά τη λήξη της συνάντησης της ομάδας του Βίζεγκραντ στη Βαρσοβία, στην οποία συναντήθηκαν οι ηγέτες των χωρών της κεντρικής Ευρώπης. «Αν κάποιος αρνείται αυτή τη σύνδεση, τότε αυτός πλήττει στην πραγματικότητα την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών», δήλωσε μέσω ενός μεταφραστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή