Τουρκία: Στις ΗΠΑ οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για την έκδοση Γκιουλέν

Τουρκία: Στις ΗΠΑ οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για την έκδοση Γκιουλέν

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ θα μεταβούν στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο έκδοσης της ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, μετέδωσε την Παρασκευή το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο μια κυβερνητική πηγή.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον 75χρονο, που έχει αυτοεξοριστεί και διαμένει από το 1999 στις ΗΠΑ, ότι οργάνωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά την οποία σκοτώθηκαν 246 άνθρωποι και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν.

Τσαβούσογλου: «Δε χρειάζονται χρόνια οι ΗΠΑ για να αποφασίσουν την έκδοση Γκιουλέν»

Δε χρειάζονται χρόνια για να αποφασίσουν οι ΗΠΑ την έκδοση του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, ο οποίος θεωρείται από την Άγκυρα ο ιθύνον νους πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα.

«Το ζήτημα έκδοσης του Γκιουλέν μπορεί να εξετάζεται για χρόνια, αλλά εάν υπάρχει αποφασιστικότητα μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο Τσαβούσογλου στο κρατικό δελτίο ειδήσεων TRT Haber, υπογραμμίζοντας ότι ο ισλαμιστής κληρικός δεν πρέπει να διαφύγει σε άλλη χώρα από τις ΗΠΑ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε, επίσης την Αθήνα να εκδώσει στην Τουρκία τους αναμεμειγμένους στο πραξικόπημα στρατιωτικούς που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα. 

Η Ουάσιγκτον έχει αναφέρει ότι η Άγκυρα πρέπει να παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν καθαρά την εμπλοκή Γκιουλέν στο πραξικόπημα και έχει προτείνει τη συγκρότηση επιτροπής για την εξέταση του θέματος.

Συνήγοροι υπεράσπισης έχουν σχολιάσει ότι κάθε διαδικασία έκδοσης μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή