Ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας στους Εργατικούς

Ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας στους Εργατικούς

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν ξεκίνησε τη δική του προεκλογική εκστρατεία σε μια προσπάθεια να παραμείνει στα ηνία του Εργατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της βρετανικής αντιπολίτευσης, όπου τον τελευταίο καιρό έχει ξεσπάσει λυσσώδης εμφύλιος πόλεμος εξαιτίας των διαφωνιών για τον τρόπο χειρισμού του δημοψηφίσματος που κατέληξε στο Brexit.

Ο Κόρμπιν, ένας βετεράνος σοσιαλιστής πολιτικός, κατάφερε να παραμείνει στο τιμόνι παρότι τα τρία τέταρτα των βουλευτών του κόμματος υποστηρίζουν ότι δεν του έχουν πλέον εμπιστοσύνη. Ενας άλλος διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος είναι ο Ουαλός βουλευτής Ουέν Σμιθ.

«Είναι η δουλειά, το καθήκον και η ευθύνη κάθε βουλευτή των Εργατικών να στηρίξει το κόμμα», τόνισε ο Κόρμπιν κατά την εναρκτήριο ομιλία της εκστρατείας του. «Προτάσσω το χέρι μου σε ένδειξη φιλίας ακόμα και σε αυτούς που δεν συμφωνούν μαζί μου πολιτικά ή που δεν τους αρέσω προσωπικά».

Κίνδυνος διχασμού

Τα μέλη του Εργατικού Κόμματος και οι υποστηρικτές του θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο ποιον προτιμούν μεταξύ των δύο ανδρών, Κόρμπιν και Σμιθ, και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 24 Σεπτεμβρίου. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η ψηφοφορία μπορεί να προκαλέσει κομματικό διχασμό στο ιστορικό Εργατικό Κόμμα, που γεννήθηκε από τα συνδικάτα τον 19ο αιώνα.

Ο 67χρονος Κόρμπιν τέθηκε αυτομάτως στο ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη του ηγέτη του κόμματος και έχει μεγάλη δύναμη στην κομματική βάση. Ο Σμιθ όμως υποστηρίζεται από τους 162 βουλευτές του κόμματος, σε ένα σύνολο 230, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην ηγέτη Εντ Μίλιμπαντ. Τις τελευταίες μέρες ενεγράφησαν στους καταλόγους για να ψηφίσουν 180 χιλιάδες υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος. Πέρυσι είχαν εγγραφεί περισσότεροι από εκατό χιλιάδες υποστηρικτές του κόμματος για να ψηφίσουν.

Αυτές οι ψήφοι αποτέλεσαν κομβικό παράγοντα της σαρωτικής νίκης του Κόρμπιν, καθώς όπως φάνηκε το 80% των νέων εγγεγραμμένων ψήφισαν υπέρ του.

«Εμείς, στο Εργατικό Κόμμα, θα γίνουμε δυνατότεροι, ακόμα ισχυρότεροι και ευελπιστούμε και μεγαλύτεροι κατά την ολοκλήρωση αυτής της εκστρατείας», υποσχέθηκε ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατά τη χθεσινή του ομιλία.

Ο Σμιθ δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός εκτός Ουεστμίνστερ και Ουαλίας, αλλά οι μετριοπαθείς του κόμματος ευελπιστούν ότι θα καταφέρει να ανατρέψει τον Κόρμπιν, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο δριμύτατης κριτικής για την προεκλογική του εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πριν από το δημοψήφισμα του τελευταίου μήνα. Οι επικριτές του Κόρμπιν, πολλοί από τους οποίους είναι υποστηρικτές των κεντρώων πολιτικών του πρώην ηγέτη του κόμματος Τόνι Μπλερ, κατηγορούν τον Κόρμπιν για τις αριστερές πολιτικές του επιλογές, οι οποίες πιθανώς να μην επιτρέψουν στο Εργατικό Κόμμα να καταλάβει την εξουσία για πολλά πολλά χρόνια. Ο Σμιθ, πάντως, ο οποίος στο παρελθόν ήταν παραγωγός του BBC και προωθούσε τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, τόνισε ότι ο Κόρμπιν «βοήθησε το Εργατικό Κόμμα να ανακαλύψει τις ριζοσπαστικές του ρίζες», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τώρα υπάρχει ανάγκη μιας νέας γενιάς που θα βοηθήσει το Εργατικό Κόμμα να προχωρήσει. Ο ίδιος, βέβαια, υποστηρίζει ότι είναι εξίσου ριζοσπαστικός με τον Κόρμπιν και έχει υποσχεθεί μεγάλες επενδύσεις σε έργα υποδομής και οικιστικά ενώ θέλει να αυξηθούν και τα ανώτερα κλιμάκια φορολόγησης. Επίσης, έχει δεσμευθεί και σε «δεύτερο δημοψήφισμα» για τους όρους της συμφωνίας που θα διέπει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή