Οριστικά σε δίκη η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

Οριστικά σε δίκη η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον της δικαιοσύνης υπό την κατηγορία της αμέλειας πρέπει να εμφανισθεί η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση «Ταπί», ύστερα από πρόταση της εισαγγελίας στις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, η επίδειξη αμέλειας στη διαχείριση δημόσιου χρήματος μπορεί να τιμωρηθεί με ένα έτος φυλάκισης και πρόστιμο 15.000 ευρώ. Η υπόθεση της Λαγκάρντ θα εξετασθεί από ένα ειδικό δικαστήριο για υπουργούς της κυβέρνησης, που θα αποτελείται από έξι βουλευτές, έξι γερουσιαστές και τρεις δικαστές. 

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να έχει εμπιστοσύνη στην Κριστίν Λαγκάρντ και την ικανότητα της να επιτελέσει τα καθήκοντά της αποτελεσματικά μετά την εκδίκαση της υπόθεσής της. Ο συνήγορος υπεράσπισης της επικεφαλής του ΔΝΤ σχολίασε ότι η αθωότητα της Λαγκάρντ θα αποδειχθεί κατά τη διάρκεια της δίκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί, πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας Adidas, είχε κινηθεί δικαστικά εναντίον της κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais, ζητώντας αποζημίωση για απάτη. Η υπόθεση βρισκόταν επί χρόνια στις διάφορες βαθμίδες της γαλλικής Δικαιοσύνης έως το 2007, οπότε και το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε στην παραπομπή της σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο.

Η Λαγκάρντ διατελούσε υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί και η απόφαση που έλαβε προκάλεσε ζημιά 400 εκατομμυρίων ευρώ στο γαλλικό Δημόσιο, καθώς το διαιτητικό δικαστήριο επιδίκασε το κατά πολύ υψηλότερο από το προβλεπόμενο ποσό προς όφελος του επιχειρηματία.

Στήριξη από ΔΝΤ

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να περιβάλλει με «την εμπιστοσύνη» του την Κριστίν Λαγκάρντ.

Το συμβούλιο διοίκησης του ΔΝΤ, που εκπροσωπεί 189 κράτη-μέλη, «εξακολουθεί να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της γενικής διευθύντριας να επιτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή